3 entry daha
  • 1843 yılında kurulmuş olan senusi hareketinin o dönemki reisi seyyid idris'in 1923 senesinde senusi liderliğini devrettiği kahraman gerilla savaşçısı. on yıllarca sireneyka*'da sonradan sömürgecilik furyasına katılan italyanlara karşı yetmiş küsür yaşına rağmen elindeki piyade tüfekleri, atlar ve yarı aç askerleriyle karşı koymuş sonunda bir çatışma esnasında yaralanıp esir edildiktin sonra idam edilmiş halk kahramanı.. lakabı çöl arslanı olan ömer el muhtar'ın asılmadan önce italyan general graziani ile girdiği diyalog tam da şanına layıktır:

    -ne dersin italyan hükümeti büyük alicenaplığını takınarak senin hayatını bağışlarsa hayatının geri kalan yıllarını huzur ve barış içinde geçireceğine söz verebilir misin?
    -vallahi sizler memleketimden çekip gidinceye kadar seninle ve senin güruhunla savaşmaktan bir an bile vazgeçmeyeceğim. bu uğurda ölümse akıbet, hoş geldi sefa geldi...ve insanını kalbindekini bilen cenab-ı hakk'a yemin ederim ki şu anda ellerim bağlı olmasaydı bu yaşlı ve bitkin halimle bile, çıplak ellerimle seninle boğuşmakta bir an bile tereddüt etmezdim.

    by:
    (bkz: muhammed esed)
    (bkz: mekke ye giden yol)
31 entry daha
hesabın var mı? giriş yap