8 entry daha
  • sosyal medyada oldukça aktif olan,feminist kadın avukat. şahsen ben avukatlıktaki reklam yasağını sosyal medya ve feminizm kanalıyla profesyonel olarak deldiğini düşünüyorum. elbette ki kendisini karalamak istemem bu benim kişisel görüşüm. ama başlık sildiren bazı avukatlardan gördüğümüz üzere sosyal medya avukatlıkta reklam konusunda oldukça iyi bir yer. insanın aklına kurt düşmüyor değil.

    benim asıl başlığa geliş sebebim son günlerde tdk'ya yaptığı başvuru. bu başvuru "kadın" kelimesinin tanımlarından bir tanesinde "hizmetçi bayan" yer alması ile ilgili. elbette ki bir cinsiyetin yerleşik kullanımda bu şekilde yer alması hoş bir olay değil. fakat somut durum bu değil mi? yani anadolu'da veya çeşitli bölgelerde evde çalıştırılan hizmetçiler,temizlik görevlileri için "kadın" tabiri kullanılmıyor mu? "bir kadın tutalım da temizlesin bari şu evi" "çocukları kadına bırakıp işe yetişmem lazım" gibi cümleler size yabancı geliyor mu? yaşayan dili içinde barındırmak durumunda olan ülkenin resmi sözlüğünün bu tanıma da yer vermesi ne kadar yanlış? asıl sorun sözlükte yer alan tanımlar mı yerleşmiş kültürümüz mü?

    bildiğim kadarıyla kendisi feminist bir kadın ve hukukçu olarak kadın erkek eşitliğini gerçekleştirebilmek için emek sarf ediyor ve bu tip başvurular yapıyor. peki yine tdk'da yer alan "adam" sözcüğünün tanımlarından biri olan "yararlanılan kullanılan kimse" için aynı şekilde başvuru yapmayı düşünüyor mu? sonuçta biz erkekler yararlanılan,kullanılan kimse miyiz?

    son yazdığım paragrafın mantıksızlığının farkındayım. ama inanın ki "kadın" tanımı için yapılan başvuru da öyle. dil yaşayan bir olgudur ve sözlükler de mevcut kullanımları içerir. hali hazırda bu şekilde bir kullanım devam ederken siz bunu sözlükten çıkarın diyemezsiniz.

    yorumlamam bu kadar.

    bu arada başvuru yapılan başka kelimeler de var. benim dikkatimi çeken bu oldu. her biri ayrı ayrı değerlendirilmeli.

    peşinen editlemek isterim. kendisi ile veya savundukları ile en ufak bir problemim yok.

    peşinen edit 2: çocuğu ile duruşmaya katılmasını sonuna kadar destekledim.
2837 entry daha
hesabın var mı? giriş yap