3 entry daha
  • guc arzusununun bir insani insanliktan cikarabildigi gerceginin en unlu temsilcilerinden biri olan politik figur. yasami boyunca girdigi her secimde yalanlara ve sahte belgelere bas vurmus, en sonunda yanlis bir adim atarak orduya yuklenene kadar da bu taktiklerinde basarili olmustur. secim yalanlari arasinda, rakibinin yasini yuksek gostermek, savasin basinda bile yas haddinden askere alinamayacak kisileri askerden kacmakla suclamak, savas boyunca masa basi gorevlerinde bile yer almis olsa da 30dan fazla askeri mudehalenin icinde yer aldigini one surmek ve bununla da kalmayip elinde silahlarla poz vererek secim kampanyasina katilmak sayilabilir. mccarthy bu tip basarilarindan cok memnun kalmis olsa gerek ki, bir baska secim oncesi bu basarilarina(!) bir yenisini eklemekten cekinmemis ve mccarthyism adiyla da anilan kominizm avini baslatmis, kendisini asagiya cekmeye calisanlari komunistlikle suclamis ve politik hayatlarini sona erdirmis, komunist partinin liderlerini idam ettirmistir. parantez icinde belirtmek isterim ki, bu donem amerika'nin dis politikasini yillarca etkilemis ve etkilemeye devam etmektedir. hukumet oncelikle bu insan musvettesi adamin baslattigi akima isine geldigi icin dort elle sarilmis, ancak mccarthy'nin yuzsuzlugu durdurak bilmeyip, orduya saldirdiginda mccarthy'nin ipini cekmistir. amerika'da komunizm denince hala mccarthy yillarini hatirlayan bir kusak vardir. mccarthy sonunda icki problemlerine yenik dusmus ve siroz sayesinde yasami sona ermistir.

    mccarthy'i belki de en iyi anlatan sozler mccarthy durusmalari sirasinda avukat joseph welch'den gelmistir, kendisine kulak verelim:

    "if it were in my power to forgive you for your reckless cruelty, i would do so. i like to think i'm a gentle man, but your forgiveness will have to come from someone other than me."
    ....
    "let us not assassinate this lad further, senator. you've done enough. have you no sense of decency, sir? at long last, have you left no sense of decency?"
20 entry daha
hesabın var mı? giriş yap