10 entry daha
  • kesin oldugu dusunulen bilimsel bilgilerin sonradan kesin bilgiler olmadiklari gosterilebilir. bilimde suphecilik bilimi dolayisiyla toplumlari ileriye goturur.
    (bkz: septisizm)

    ornegin,

    20.yuzyil, newton fiziğine guvenin sarsilmasina neden olan donem olmustur. klasik fizige duyulan guveni sarsan uc onemli kuram icin
    1. albert einstein - izafiyet teorisi *
    2. max planck - kuantum kuramı*
    3. werner heisenberg - belirsizlik ilkesi doga yasalarinin kesin ve zorunlu yasalar olmayip olasiliga dayanan yasalar oldugu savunur.

    yeri gelmisken matematigin belirsizlik ilkesi icin
    4. kurt gödel - eksiklik teoremi
    hiç aksiyomatik sistem tam değildir, yani sistem dahilinde oluşturulan teoremlerin en az birinin doğru olduğu sistem içinde kanıtlamaz. bundandır ki doğru olup olmadığına karar verilemez.

    5. oklid - oklid postulatlari
    öklid gelmiş geçmiş matematikçilerin içinde adı geometri ile en çok özdeşleştirilen kişidir. öklid derlemesinin tutarlı bir bütün olmasını sağlamak için, kanıt gerektirmeyen apaçık gerçekler olarak 5 aksiyom ortaya koyar. diğer bütün önermeleri bu aksiyomlardan çıkarır. oklid geometrisinin bes postulatindan sonuncusu olan "bir dogruya disindaki bir noktadan yalniz bir tek paralel dogru cizilebilir." yonelik supheler öklid dışı geometrilerin ortaya cikmasina zemin hazirlamistir.
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap