7 entry daha
  • psikolojik baskı tekniklerinden en popüler olanı kişinin kıyafeti ile otorite kurmasıdır. bilinmektedir ki üniforma veya takım elbise saygınlık uyandırır.
    bu nedenle dress code denilen kavram ortaya çıkmıştır. özellikle bankacılık gibi sektörlerde en önemli kavramlardan biridir. kişide aynı anda hem güven hem saygı uyandırmak, hem onu dinlemek hem de otorite kurmak, hem anlayışlı, hem disiplinli olmak gerekir. bunun da bütünleyicisi makyajdır.

    insanoğlunun göz boyama sanatının en üst düzeye getirilmiş hali olan bu giyim, kuşam ve süs (makyaj ~ savaş boyası) sayesinde birçok meslek dalı inanılmaz para kazanmaktadır. bu gereksiz aksesuarlar için bir servet ödenmekte, ve harcanan para işe de yaramaktadır. herkesin kendi tarzını yaratması toplumun da törpülemek isteyeceği bir durum olduğundan, herkes birbirlerini elele, mutlu ve gözle görülür şekilde kazıklamaktadır.

    moda, dress code ile çok farklı olan bir kavramdır aslında. farklılaşma isteğini belli eder. gerçek modacılar o ana kadar düşünülmemiş olanı yapmaya çalışır. fakat popüler global kültür sayesinde farklılık hemen toplumda eritilir. ve moda, olması gerektiği gibi farklı ve ilgi çekici olacağı yerde, sadece bir dalı ile sanata yakınlaşır*. popülist moda sayesinde ise her yerde aynı kıyafetli, saçlı başlı makyajlı yüzlerce kişiye rastlanmaktadır**.

    gerek dress code, gerekse moda günümüzde kendiniz dışında kalan herkesi tatmin etmek ve etkilemek amacıyla giyinilen kıyafetlerdir. bir kişinin ruhunu yansıtmaz. genel ruh haline göre standartlaştırılır.
31 entry daha
hesabın var mı? giriş yap