7 entry daha
  • şeref stadı, çırağan sarayı bahçesinde uzun yıllar beşiktaş jimnastik kulübünün antrenman sahası olarak hizmet veren yerdir. şimdi orada çırağan-kempinski oteli yükseliyor.

    1980 yılında asker kaçağı olarak askerlik şubesine teslim edildim. sonrasında bir şekilde askerliğim tecil edildi ve aynı yıl üniversiteye girdim. okul anadolu yakasında ev avrupa yakasında. beş kuruş para yok. köprüden de yaya geçilmiyor. bir yığın iş yaptıktan sonra inönü stadı, açıkhava tiyatrosu ve spor sergi sarayında elimde tepside sandviç ayran satarak vapur parasını kazanıp boğazı aşabildim ve okula gitmeye başladım. çok başarılı idim. kısa sürede şef oldum. o zamanlar bu tesislerin işletmecisi izzet basut idi. benim amirim de prof. herkes prof. derdi. efsane biri idi. artin özağaç idi ismi. kumar profesörü idi. istanbul kumar aleminde acayip bir itibarı vardı. onunla o zamanki kumar mekanlarını tek tek dolaşıp malum alemi çok çok iyi tanımıştım. prof'un sağ kolu oldum. çok başarılı idim. ikramiye olarak da şeref stadı büfesi işletmesi bana verildi. dört yıl burasının büfesini çalıştırdım. taa ki arkadaşım selim "asker kaçağıyım işe ihtiyacım var" deyinceye kadar. ben de ona teslim ettim. o kapanışı yaptı...

    en eskilerde şeref stadı'nın olduğu yerde çırağan sarayı vardır. 1910 yılında çıkan yangında saray maray kalmaz. duman olur her şey. beşiktaş yöneticilerinden ahmet şerafettin bey çabaları ile 1932 yılında beşiktaş için antrenman sahası olarak kiralanır. ancak kanser hastalığı nedeniyle kiralandığını göremeden ahmet şerafettin bey ölür. o nedenle burası şeref stadı olarak anılır.

    11 ocak 1933 günü stadın hafriyatı başlar. saha oluşturulur. cadde tarafındaki yüksek duvarının önüne tribünler yapılır. bizim büfe de o tribünlerin arkasında yer alırdı. deniz tarafındaki alçak duvarın önüne de birkaç basamaktan ibaret açık tribün vardı. deniz tarafında beşiktaş semtinin üfürükçüleri ve şarapçıları yatıp kalkardı. bize "ulema" gibi bakıp saygı gösterirlerdi. bizi sevseler de bunun ana nedeni prof abinin onlara verdiği bahşişlerdi.

    1947 yılında inönü stadı açılıncaya kadar lig ve yabancı maçlar bu toprak sahada oynanmıştır. daha sonra beşiktaş'ın antreman sahası ve amatör küme maçlarının oynandığı yer olmuştur.

    7 ekim 1986'da beşiktaşlı futbolcuların son kez antreman yaptıkları şeref stadı'yla birlikte benim oradaki muhteşem anılarım da yıkılmıştır...
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap