7 entry daha
  • dunyanin sonunu getirebilecek bir agac kesme operasyonunun adi. ozetle olay $oyle:

    agustos 1976, amerikan ordusunun korumasindaki guney kore ile komunist kuzey kore arasindaki sinir noktalarindan birinde, dmz denen askerden arindirilmi$ bolgede, guney nobetci kulelerinden birinin goru$unu engelleyen irice bir kavak agacinin budanmasi gerekmektedir. bu, her yaz yapilan rutin bir i$tir ama o sene kuzey kore, bir seri guney kore-amerikan ortak tatbikatini i$gal hazirligi olarak gormu$, ve agacin budanmasi icin aradaki bolgeye girecek guney kore ve abd askerlerine izin verilmeyecegi tehdidinde bulunmu$tur.
    18 agustosta kavak agacini budamak icin bolgeye giren iki amerikali, bir g. koreli subay ve 9 asker gozetimindeki i$ciler, agaci budamaya giri$tiklerinde 30 kadar kuzey koreli asker tarafindan sarilirlar. aralarindaki tarti$ma kisa surede arbedeye donu$ur, baltalar konu$ur sonuc 2 amerikali olmu$, 9 guney koreli i$ci yaralanmi$tir.

    vietnam sava$indan yenik cikmi$ abd hukumeti, bu a$agilamaya cok sert tepki gostermeye kararlidir, henry kissinger kuzeyin hemen bombalanmasini istemektedir, ba$kan gerald ford ise once agaci bir keselim, eger tepki gosterirlerse bombalariz goru$undedir. (not : elbette sert tepkinin tek nedeni basit bir sinir bolgesi sorunu degildir, kuzey kore ile guney kore-abd arasi ili$kiler super kotudur, o senelerde sava$ her an beklenmektedir)

    21 agustos 1976 gunu, tarihin en riskli agac kesme operasyonu paul bunyan ba$lar: koredeki tum abd birlikleri dogal olarak alarmda beklemektedir, stratejik hava kuvvetlerine ait cok sayida b 52 agir bombardiman ucagi, olasi bir cati$ma durumunda kuzey koreyi bombalayip -muhtemelen- 3. dunya sava$ini cikarmak uzere havalanmi$tir.

    neyse ki abd askerleri agaci kokten kesip yerine bir anit dikerlerken kuzeyliler bu sefer sinirlarinda kalirlar.
6 entry daha
hesabın var mı? giriş yap