3 entry daha
  • anaerkil aile özellikle henri louis morgan ve marxism teorisyenleri tarafından ortaya atılan ahir zaman toplum yaşayış biçimlerinden biridir.. her ne kadar teoriler açıklanırken gündeme getirilse de bugun dahi örneklerini görebileceğimiz topluluklar yaşamaktadır yeryuzunde. çinde yaşayan mouso toplumu aile kavramının ne kadar değişken olabilecegini açıklar bize..

    evin asıl sahibi olan kadın bireyin politik ve ekonomik konularda söz hakkına sahip oldugu bu toplumların yani anaerkil ailelerin genel özellikleri şunlardır..

    1. evlenme sıkı ve resmi bağlar ile toplum tarafından korunmaz.. aile kurumu, bildiğimiz kadın erkek evlilikleri sonucu olan kurum, veraset üzerinden işlemez..
    2. evlenme rituelinin dahi olmadıgı bu toplumlarda yalnızca bayan birey evlenme çağına geldiğinde bir tören yapılır..
    3. kadın ve erkeklerin cinsel birleşmeleri ancak gece oldugunda, aşk yapmak için gezmeye çıktıklarında ve ardından bayanın evine gelindiğinde gerçekleşir.. genellikle erkekler eşlerinin ailelerin evine giderler bu iş için..
    4. seks sonrası sabahı erkek birey tıpış tıpış annesinin evine yollanır.. ve annesinin liderliğinde kurulmuş bu ev için tarla vb işlerde çalışır..
    5. çocuklara dayılar bakar..
    6. bireyler yaşlandıklarında eşleri ile olan bağları cinsel munasebetlerin sayısını göz önünde tuttugumuzda azalır..
    7. bu evlilikler baglacı olmadıklarından dolayı aşk evlilikleridir.. çeyizmiş, başlıkparasıymış bulaştırılmamıştır bireylerin ilişkilerine..

    sonuç olarak anadan gelinir anaya gidilir..
30 entry daha
hesabın var mı? giriş yap