8 entry daha
  • 1415'te sansepolcro'da doğmuş italyan ressam. perspektif konusunda yaptığı ciddi ve disiplinli araştırmaların kendi döneminde pek fazla dikkat çekmemesine karşın, 20. yy'da italyan rönesansı'nın en önemli temsilcilerinden biri kabul edilmiştir.

    piero varlıklı bir ailenin çocuğuydu ve iyi bir eğitim görmüştü. kendisini siena okulundan etkilenen bazı yerel ustaların yanında yetiştiği düşünülüyor. 1439'da floransa'da sta. maria nuova hastanesi'nin fresklerini yapmakta olan domenico veneziano'nun yanında çalışmaya başladı. onun aracılığıyla tanıdığı erken rönesans floransa sanatı, kendi üslubunun biçimlenmesinde önemli rol oynadı.

    1442'de sansepolcro'ya döndükten sonra belediye meclisine seçildi. üç yıl sonra confraternità della misericordia'dan bir altar panosu siparişi aldı. çok kanatlı* bu pano donatello ve masaccio gibi floransalı sanatçıların etkilerini ve piero'nun geometrik biçimlere olan düşkünlüğünü yansıtır. çok ağır ve titiz çalışan piero bu yapıtı ancak 1462'de bitirebildi.
    bicci di lorenzo 1447'de arezzo'daki san francesco kilisesi fresklerini yapmaya başlamıştı. 1452'de onun ölümü üzerinde piero bu işi devraldı ve "kutsal haçın efsanesi" adlı diziyi 1466'da tamamladı. yalın ve açık kompozisyon düzeni, aşırıya kaçmayan perspektif kullanımı ve ağırbaşlı atmosferi ile bu resim onun olgunluk döneminin en yetkin örneklerinden biri oldu. piero aynı dönemde arezzo katedrali için "magdalene" ve sansepolcro'daki halk sarayı* için "ölümden sonra diriliş" adlı freskleri yaptı. 1454'te sansepolcro belediye başkanı tarafından s. agostino kilisesi altar panosunu yapmakla görevlendirildi. ancak 1469'da tamamlanan yapıt piero'nun anıtsal figürlere olan düşkünlüğünü yansıtıyordu.

    piero 1459'da roma'da ıı. pius için vatikan fresklerini*, gene 1450'lerin sonlarında urbino katedrali'nin sakristiası için "isa'nın kamçılanması"nı yaptı. 1472-74 arasına tarihlenen s. bernardino kilisesi altar panosu ile rönesans'ın figür-mekân ilişkisinin en yetkin örneklerinden birini ortaya koydu. bu yapıt kuzey italya ve venedik'teki anıtsal dinsel resimlerin kompozisyon düzeni üzerinde de etkili oldu.

    piero'nun eserlerinde derine doğru giden mekanlar dikkat çekicidir. kutu perspektifini eserlerinde kullanıyor. piero rönesansın tüm özelliklerine bağlı kalıyor. sanatçı bir biçim ustasıdır, sanatçının her türlü nesnesinde geometrik biçimlere rastlayabiliriz. ince bir işçilik ve duyarlılıkla dönemin resimsel özelliklerini kullanmıştır. ışık gölge tekniğinde oldukça başarılı. figürlere hacim vermek ve geometrik biçimleri ortaya çıkarmak için sanatçının kullandığı bir teknik olmuştur. sanatçı atmosfer perspektifini yaratmak konusunda da başarılıdır. piero için mutlak simetri önemlidir. simetri özelliği rönesansın bir özelliğidir aynı zamanda.
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap