5 entry daha
  • roma lejyonlari tarafindan 3. yy'a kadar kullanilmi$, kisa siniftan* bir kilic ce$idi. 3.yy'da metal ala$im tekniklerinin geli$mesiyle yerini spatha'ya birakmi$tir.

    yakla$ik 60 cm uzunlugunda olan gladius, adi tersini cagri$tirsa da (hayal kirikligina ugramayin ama) gladyatorler tarafindan kullanilmami$tir, gladyatorler gladius benzeri ancak daha kisa (30 - 35 cm) kiliclar kullanmi$lardir.

    yumu$ak demirden uretilen gladius dovulurken uzerine komur tozu eklenirdi cunku yumu$ak demir bu madde olmadan dovuldugunde keskin ko$eler olu$turacak bir yapida kalamazdi. bu yontemle uretilen gladius ise delici* ozellik kazanarak saplanacak kadar saglam hale gelirdi.

    duz, cift tarafli bir kilic olan gladius'un v $eklindeki ba$i da zirhli rakipleri saf di$i ederken saplamayi kolayla$tirmak icin geli$tirilmi$ bir tasarimdir. gladius kullanan ki$iler ise genelde diger ellerinde scutum isimli ko$eli kalkani kullanarak kendilerini savunurdu.

    gladius roma birliklerinde sikca ve uzun sure kullanilmi$, yerle$mi$ bir silah oldugu icin cogu armada (bkz: coats of arms) $eklini gormek de mumkundur.

    ayni zamanda kilic $eklinde yapraklari olan gladiolus isminde bir bitkiye de isim vermi$tir.
17 entry daha
hesabın var mı? giriş yap