8 entry daha
  • sozluk okuyucusunu su noktada bir dost, bir kanka gibi omuzundan tutmak, ilkokulda yaptigim gibi bu filmi bastan sona anlatmak, esprilerini ard arda siralamak nasil guldugumden bahsetmek isterdim. edemiyorum. ama inaniniz ki oyle bir film vucuda getirmisler ki, artik gulmekten sinemada cingar cikti, kahkahadan kulagim agridi. yani southpark'in yapimcilaridir' komiktir, enfestir diye gittigimiz bu eserin boylesine bir bilenmeye ragmen bizi sasirtmasi, gulmekten ogurtecek raddeye getirmesi hayret edilesidir. filmi izah etmek, bastan canlandirmak istemem, ama sadece sarkilari, sirf muzikleri icin dahi kor insanin kolundan tutulup goturulmesu gereken bir eser olmus cikmis.

    filmin politik gondermelerine ise ne diyecegimi bilemiyorum. bu filmde edilen laflarin dogrudan manasini alip, politik bir mesaj cikartmak icin hagatten de sean penn ayarinda bir kusbeyinli olmak gerekiyor. am sik got uclemesi uzerinden donen enfes politik mesajin edinildigi kaynak ve soyleyen kisinin zeka seviyesi, gecmisi ve o anki amaci dusunulurse bu kadar kolay bir mesaj almak mumkun gorunmuyor. ne zamandan beri bir filmde kulliyen tassak gecilen bir zihniyetin kuklasi olan kisinin soyledigi sozler yazarini bagliyor?

    sozlukten defalarca orrospu cocugu oldugunu dile getirdigim, her filminde aglayrak ayni agiz yuz gevmeleri yaparak taninan, ve madonna'nin karisi olarak un yapmis olan sean penn, ayni fikirde gorundugumuz halde kendisinden igrenmeyi basardigim bir insan olmasi acisindan burada da dikkatimi cekti. "acik mektup" yazip kendisini ve grubunu elestirmenin, "oy vermeme hakkina da saygi duyuyoruz" demenin savasa okey cekiyoruz manasina geldigini zannedecek kadar kendisiyle dolu olan, kisacasi "aktor" olan sean penn'in gozyasi ticaretinin, "ben cok uzuldum siz de bunu gorunuz" sevkiyatinin da, sevkinin de ta gotune koyayim diyorum.

    liberallerin aktorlerden ve populist dombalaklardan ibaret oldugu bir ulkede, kendine ait zerre fikri olmayan, replik ezberleyip gundeme cikarak osuruk debisinde bir siddette fikri dolulugu olan ruzgarlar estirdigi bu cografyada yasayan herkes "vatan asigi" muhafazakarlar ile, "baris asigi" ilkesiz, vizyonsuz dumbelekeler arasinda kalirsa tassak gecmekten baska opsiyon sahibi degildir, yaratamaz.

    sean penn'in oy verilmesini destekleyerek basa gecirmeye calistigi, dehsete son vermesini umdugu kerry'nin bush'dan daha fazla savas saksakcisi oldugu, liberal adi altinda en azili "muhafazakarlarin" iktidara guresen muhalefet oldugu bir ulkede kendisine misyon ve ticaret hacmi yaratan sean penn ve turevlerine ben de buradan net bir siktir oradan cekiyor, hakli bir bikkinlik icindeki tery parker ve matt stone gibi isimlere saygiyla selam duruyorum.

    her "aktor" gibi, "rol" insani gibi dikte ettirildigi naneyi anlamadan soyleyebilecek gozu karaliga sahip olan sean penn "role hazirlanirken girilen badireler" argumanlari ve promosyonlarinin politik konularda da dikis tutturacagina inaniyor olmali ki acik mektubunda hedef aldigi ikiliye "siz bir zamanlar comezdiniz elimi sikiyodunuz" diye kilcik atip uzerine dipnotta "ben gecen christmas da iraktaydim, superim, gordum, ona gore konusuyorum." demekten de beis duymuyor. sean penn zannediyor ki, bir cografyada vakit gecirmek, "acilari paylasmak" bir samimiyet belirtisidir, bilirkisi olmak garantisidir. sean penn zannediyor ki kisinin gecmisi ve kimligi fikirlerinin altindaki aslandir, sasmaz gostergedir. e o zaman sean penn, madonnanin kocasi olarak meshur oldugunu, gazeteci doverek sansasyon yarattigini gecelim, bir film icin 5 milyon dolar almaktan bir an icin yakani titretmemis bir yarrak oglu olarak ne hakla "gezdim dolastim" diyerek prim beklentisine girersin? eger bir kisinin icerigi "yaptiklari, ettikleri" ise, al iste 5 milyon dolar gibi gezdigin ucgen icinde gordugun herkesi ust uste eklesen yanina yaklasmayacak paralari bir filmde kazaniyor, altindaki set iscilerine, asgari ucrete calisan set iscilerine dagitmayi akil etmiyorsun da noel oldu mu anlamli ziyaret yapasin tutuyor oyle mi? sean penn sirf "dogru ve hakli"nin yaninda ve makaminda oldugu icin kendisinin de arada kaynayip gidecegini, goz alabildigine sigliginin dikkat cekmeyecegini zannedecek kadar aktor olmussun, amerikali olmussun desek, sana o fuck you yu sari burma yapip soksak yeridir hani. her filmde agladigin gibi agladigini bir gorsem nasil mutlu olurdum bilemezsin.

    muhafazakarinin fasist oldugu, liberal'in neo-nazi oldugu bir ulkenin elestirisidir bu film, bir grup ya da spesifik bir nuzulun degil.

    zittiysaniz tekrar tekrar calan sarkisiyla hatirlatmak isterim:
    america, fuck yeah.
49 entry daha
hesabın var mı? giriş yap