6 entry daha
  • bizans imparatorları ilk üç haçlı seferinde disiplinsiz haçlı birliklerini dünyanın en güzel şehri konstantinopolis'ten uzak tutmayı başarmışlardı. fakat dördüncü haçlı seferinde bizans'ın kendi içindeki karışıklık ve taht kavgası sebebiyle haçlılar istanbul'a geldiler.

    şehrin zenginlikleri karşısında şaşkına dönen latinler, heykellerin üzerindeki bronz kaplamaları, gümüşleri ve altınları; kısacası bulabildikleri her şeyi çalıp italya'ya götürmek istediler.

    buna sebep olan şeylerden biri de haçlı seferlerinin özünde dinle alakası olmamasıdır. haçlı seferleri aslında o dönemde kara kuru bir yer olan avrupa'dan, doğu'nun zenginliklerine bir macera yürüyüşüdür. ne kadar işi gücü olmayan adam varsa veya ne kadar macera,şan, şöhret arayan şövalye, baron varsa yollara düşmüş ve moğollar gibi önüne geleni çalmış, çırpmış veya yakıp, yıkmıştır.

    konstantinopolis de bu yağmadan ve yıkımdan nasibini aldı. öyle bir kaç sene ile de kurtulamadı. şehrin güzelliklerini, zenginliklerini ancak 57 yılda bitirebildiler. arkalarında bir enkaz bırakıp gittiler.

    bizans şehri geri aldı ama bir daha da toparlanamadı. osmanlılar gelip son darbeyi vurana kadar orada öylece yaşadılar.
22 entry daha
hesabın var mı? giriş yap