13820 entry daha
  • bugün yine arabada ilk kitabı dinliyordum. dün bahsettiğim, ned'in hapis olduğu kısımdan bir kaç bölüm sonra, jon snow'un, lord commander jeor mormont'u wight saldırısından kurtardığı yere geldim. hatırlarsanız, mormont, ödül olarak jon'a ailesinin kılıcı olan longclaw'u veriyordu. işte o kılıç beni kitabı ilk okuduğumda çok kıllandırmıştı ve onunla ilgili bir sürü teori okumuştum. bakın bu teorilerden en hoşuma gideni sizinle paylaşayım. (okuyalı 5-6 sene oldu bu teoriyi, büyük ihtimal westeros yada tower of the hand forumundaydı)

    şimdi neden longclaw seni kıllandırdı diye sorabilirsiniz. belki, ben artık her taşın altında bir teori aradığım için kafayı yemiş olabilirim ama dinleyin bak bi.

    jeor mormont'un, jon'a verirken bu kılıçla ilgili söyledikleri şöyle:
    * longclaw, valyrian çeliğinden yapılma
    * bu kılıç bir bastard sword (bunun türkçesi var mı?)
    * 500 yıldır mormont ailesinde.
    * jeor mormont, kılıcı oğlu jorah mormont'a veriyor ve jorah da, sürgüne giderken longclaw'u geride bırakıyor. jeor mormont'un kardeşi maege mormont da, kılıcı abisine gönderiyor.
    * jeor mormont, kılıcı kullanmıyor ve hatta varlığını bile unutuyor. wight saldırısında çıkan yangından sonra kılıcı odasında buluyor.
    * topuzu aslında bir ayı ama jeor, jon için bunu kurda çevirttiriyor.

    bilgiler için teşekkürler jeor mormont ama bence sen bizi ayakta sikiyorsun.

    öncelikle valyrian çeliğinden yapılma kılıçların ne kadar nadir bulunan ve pahalı şeyler olduğunu anlamanız gerek. kitapların başında, westeros'ta (akibeti bilinen) sadece 6 tane valyrian kılıç var. tywin lannister, ned'in kılıcı ice'ı erittirip ondan iki kılıç yaptırınca sayıları 7'ye yükseliyor. neden bu kadar az derseniz, artık ortada valyria diye bir yer kalmadığı için derim. targaryenlerin, lavlar altında kalan ülkesi valyria, bu kılıçları yapabilen demircileriyle beraber yok olmuş durumda. yani artık bu çeliği yapabilecek kimse yok. takdir edersiniz ki bu da, valyrian kılıçlarını inanılmaz pahalı hale getiriyor. tywin lannister gibi bir adamın bile bunlardan birini satın almaya gücü yetmiyor mesela. paha biçilmez diye bir şey varsa, işte o bu.

    şimdi, bu kılıçların değerini bilen beni bu konuyla ilgili ilk kıllandıran durum, jon'un yaptığı şey ile ona verilen hediyenin orantısızlığıydı. jon, duvara geleli bir kaç ay olmuş, mormont ile muhabbeti bir iki haftadan ibaret. bir akşam, 2 tane wight öldürüyor ve mormont kendisine 400 yıllık aile yadigarını çat diye veriyor. naptın kumandan, verilir mi öyle ismet'in oniki adayı verdiği gibi? beni kıllandıran ilk olay bu zaten. sana garip gelmediyse, ned stark'ı ve starkların atalarından kalma kılıcı ice'ı düşün mesela. ned, hayatını kurtardı diye, hiç tanımadığı adama çıkarıp bu kılıcı verir mi sence? tamam hadi, spekülasyon yapmayalım ve diyelim ki, mormont çok cömert bir adam ve jon'a çok kanı ısındı, harbiden çıkardı verdi kılıcı. eyvallah. delikanlı adamsın kumandan. ama senin anlattıklarındaki tek garip nokta bu olsa, yine kıllanmayacağım.

    mormont diyor ki, "bu kılıç 500 yıldır bizim ailemizde". ben de diyorum ki, senin lordun olan ve kuzeyin en zengin ve köklü ailesi starkların kılıcı ice bile 400 yaşında, sen nasıl onlardan 100 yıl önce böyle bir kılıç edindin arkadaş? mormont hanedanı, kuzeyin nispeten fakir ailelerinden birisi. sahibi oldukları adayı bile, onlara rodrik stark hediye ediyor. yani bundan 500 yıl önce mormont ailesi var ama toprak sahibi bile değiller. sen daha lord olamadan nasıl dünyadaki en nadide kılıçlardan birini sahibi oldun bre mormont efendi? senin geçmişinde bir zenginlik yok; bir zafer yok; büyük bir ganimet yok; oturduğun adayı bile starklar, greyjoylardan kurtarıp sana hediye etmişler. westeros'un en zengin aileleri lannister, tyrell, martell, arynn, baratheon da olmayan şey, sende nasıl var? (lannisterlar ice'ı çaldılar tabi sonra)

    mormont, diyor ki, ben kılıcı oğlana verdiydim ama o sürgüne giderken kılıcı evde bırakmış. bak bak bak, sakalından utan lord kumandan. senin oğlun neden sürgüne gitti? karısı lynesse hightower'ın lüks yaşantısına parası yetmediği için elindeki haydutları köle tüccarlarına satarken yakalandığı için. yani sen bana diyorsun ki, elinde paha biçilmez bir kılıç olan jorah mormont, parasız kalınca, kılıcı satmak yerine köle ticaretine başladı. hapse girmeyi ve sürgüne gitmeyi göze aldı ama kılıcı satmadı. karısını elinde tutmak için böyle bir risk alan adam, neden önce kılıcı satmasın? o kılıçla 2 tane daha bear island alırdı kendine yahu. biz bir de bu adamın hayat hikayesini okuduk kitapta, bir kere olsun böylesine bir kılıcı olduğundan bahsetmedi.

    bir de utanmadan, "ya ben unutmuştum aslında, yangında ortaya çıktı" diyorsun bize. insan böyle bir kılıcı nasıl unutur yaw? hem de westeros'un en tehlikeli yerinde, white walker ve wildlings tehlikesinin dibinde kumandan olan bir insan, bu kılıcı neden kullanmaz? bütün valyrian kılıç sahibi aileler bunu bir gurur kaynağı gibi sergilerken, seninki neden bir kenarda atılı kalır? nedir hocam bu umursamazlık?

    kıllandınız mı?

    hala hayır diyorsanız. son bir kurşunum kaldı atacak.

    geriye kalan 7 valyrian kılıçtan sadece birisi bastard sword. o da alemlerin bastardjon snow'a denk geldi öyle mi? tesadüf mü bu yani?

    eğer sizi de kıllandırmayı başarabildiysem, buyrun teoriye geçelim.

    valyrian çeliğinden yapılma kılıçlar, çok nadir olduğu için son bir kaç yüzyılda ortalığa çıkmış olanların çoğundan haberimiz var. şu an akibeti bilinen 6 kılıç ve geçmişte kaydı olup kaybolmuş olan 7 kılıç içerisinde, sadece 2 tane bastard sword var. bunlar, jon snow'un kılıcı longclaw ve targaryen ailesinin efsanevi kılıçlarından blackfyre. teorimiz de, bu ikisinin aynı kılıç olabileceğini, yani jon snow'un, targaryen köklerine yakışır bir biçimde bir targaryen kılıcı sahibi olduğunu iddia ediyor.

    blackfyre ismini daha önce duymuş olabilirsiniz çünkü targaryen tarihindeki en büyük isyanın adı blackfire isyanı. (sözlükte maalesef bu konuyla ilgili çok doyurucu bilgi yok, ben bir fırsat bulduğumda yazarım detayını). kısaca özetlemek gerekirse. targaryen tarihindeki en boktan kral olan aegon iv the unworthy, yaşadığı sürece bir sürü piçe babalık yapıyor ve ölmeden hemen önce de, bütün piçlerini yasallaştırıp, onlara soyadını veriyor. bununla da yetinmeyip, targaryen krallarının simgesi haline gelen blackfyre'ı da, yasallaştırdığı piçlerden birisi olan daemon'a miras bırakıyor. bunu, kendisinin tahta geçmesi için bir sinyal olarak algılayan daemon, tahtta hak iddia ediyor. ancak, aegon'un meşru oğlu daeron ıı targaryen çevresindekilerin de desteğiyle tahta çıkıyor ve sonu topyekün bir ayaklanmaya dönüşecek olan bir süreç başlıyor. detayına burada fazla girmeyeceğim ama 8-9 sene devam eden gergin süreç, daemon'un meşru targaryen ailesinden olan sevgilisi ile evlenmesi engellenince topyekün savaşa dönüşür. daemon, kılıcı blackfyre'ın adını, soyadı olarak alıp, daemon blackfyre adıyla targaryenlara karşı bir ayaklanma başlatır ve blackfyre rebellion olarak anılan iç savaşı başlar.

    bu iç savaşın son muharebesi the battle of the redgrass field olarak bilinir ve bu savaşta daemon blackfyre elinde kılıcı blackfyre ile isyancı orduların başındadır. isyan ordusu için işler iyi başlar, ancak aegon'un bir başka piçi olan ve kralın meşru oğlu daeron'u destekleyen brynden rivers'ın komutasındaki okçular savaşın seyrini targaryen'ler lehine çevirir. brynden rivers, bununla da kalmaz, daemon blackfyre'ı öldürerek savaşı da sonlandırır. (ölen daemon'un kılıcı blackfyre'a ne olduğunu tarih kitapları yazmaz ve tek bildiğimiz şey bu kılıcın bir daha ortaya çıkmadığıdır. bizim teorimizin gerçek olması için de, bu noktada daemon'u öldüren brynden rivers'ın bu kılıcı aldığını varsaymamız gerekiyor). eğer bu varsayımı yaparsak, kılıç artık brynden rivers'ın elindedir.

    peki brynden rivers kim?

    bloodraven.
    three eyed crow.
    bran'ın mağarasında takıldığı ağaç adam.

    hem dizide, hem de kitapta bloodraven'ı doğaüstü güçleri olan biri olarak görüyoruz. geleceği, geçmişi, farklı yerlerde yaşananları görme, telepatik iletişim kurma yeteneği var. herşeyden bu kadar haberi olan bu arkadaşımızın, jon snow'un gerçek kimliğini bilmediğini söylemek zor olur. zaten dizinin 3. bölümünde, tower of joy sahnesini bloodraven ve bran'ın vizyonuyla izleyeceğiz. yani, eleman jon'un kimliğini de biliyor, onun duvara geldiğini de. teorimiz de, bloodraven'ın elindeki blackfyre'ı, jon snow'a vermesi için lord commander mormont'a ulaştırdığını iddia ediyor.

    bunu nasıl yaptığı konusunda sadece spekülasyon yapabiliriz ama elimizde kuvvetli ihtimaller var. bloodraven, mormont'tan 48 yıl önce duvarın lord kumandanlığını yapmış birisi. 12 yıl bu görevi yaptıktan sonra da, duvarın ötesine yaptığı bir seferde ortadan kayboluyor. yani, kılıcı duvara getirmiş olma olasılığı çok yüksek (bunu bana hatırlattığı için shot bardagi'na tesekkurler) daha sonra da kılıcı, kendisiyle birlikte duvara gelmis olan aemon targaryen'e emanet etmiş olma olasılığı yüksek. bloodraven, maester aemon'un büyük amcası. üstüne bir de, bloodraven ve mormont arasında bildiğimiz bir bağlantı da var. mormont'un konuşan kuzgunu direk bloodraven tarafından kontrol ediliyor (bu teoriyi de anlatırım bir ara). mormont, duvarın kuzeyine seferler yapmış bir komutan, bloodraven ile direk olarak karşılaşmış olabilir. hatta iş birliği içerisinde bile olabilirler. yani burada olasılıklar bol.

    son olarak, longclaw'ın kitaptaki betimlemesini yazayım,
    "kılıç, dün ışığında bile karanlık ve öldürücü gözüküyordu. karanlık dumanlı metalin üzerinde parlayan dalgalar vardı"
    bu da blackfyre'ın betimlemesi,
    "karanlık ve üzerinde alevli gibi gözüken bir kılıç"

    yani diyeceğim odur ki, mormont'un "bizim 500 yıllık kılıcımız" hikayesi tamamen uydurma olabilir ve longclaw'un, aslında targaryen hanedanının kurucusu aegon the conqueror'un westeros'u istila ederken kullandığı 2 kılıçtan birisi olan blackfyre olma ihtimali var. yani, westeros'u fetheden ve yıllarca targaryen krallarının simgesi haline gelen kılıç, şu an jon targaryen'in elinde olabilir.

    yakında belki de targaryen olduğunu kanıtlamak zorunda kalacak jon için daha anlamlı bir hediye olabilir mi?

    bu konuyla ilgili son bir not ekleyeyim.
    daemon blackfyre'ın sevdiği kadının ismi ne biliyor musunuz?
    daenerys targaryen!

    alakasız not: dizi izleyicileri, "kitaplar daha iyi" diyen okuyucuları sinir bozucu buluyorlar ama kitapların daha iyi olmasının sebebi işte bu. sadece 1 kılıç üzerinden yazdığım yazının uzunluğuna bak. dizide, bu kılıcı 2 dakika gördük ama kitapta resmen buzdağı gibi mübarek. dizinin ilerleyen bölümlerinde bu konuya hiç şekilde gireceğini sanmıyorum. yalnızca diziyi izleyenler, jon'un kılıcını "white walker öldürebilen şekilli kılıç" olarak bilecek ve bütün bu tarihten yoksun kalacak. o yüzden, diziyi izleyip sevdiyseniz, kitapları mutlaka okumanızı tavsiye ediyorum.
28445 entry daha
hesabın var mı? giriş yap