6 entry daha
  • fizik yasaları gereği kaçınılmaz olarak ulaşılan durum imiş. yani eninde sonunda, cisimler birbirlerini diğer cismin hep aynı yüzü kendilerine bakacak şekilde kilitliyorlar.

    bu konuda birkaç ilginç not:
    - sadece büyük cisim küçüğü değil, küçük de büyüğü kilitliyor. ama bu daha uzun zaman alıyor. yani ay yeterli zamanı olsa eninde sonunda dünyayı kilitleyecek ve dünyadaki bir gün bir aya eşit olacak.

    - aynı şekilde, eninde sonunda güneş de dünyayı kilitleyecek, dünyada bir gün bir yıla eşit olacak ve dünyanın bir tarafı hep gündüz, bir tarafı da hep gece olacakmış. ama güneş dünyaya çok uzak olduğu için güneşin dünyayı kilitlemesi, ayın kilitlemesinden çok daha fazla vakit alacakmış.

    şimdi sadede gelelim: ayın da, güneşin de dünyayı kilitlemeleri için yeterli zaman yokmuş. çünkü o vakte kadar güneş dünyadaki okyanusları fokur fokur kaynatarak kurutup (küresel ısınmadan değil, güneşin kendi içinde dönen hesaplardan ötürü, daha astronomik düzeyde bir ısınma bu), sonra kendisi de babayı alacakmış. allah sonumuzu hayır etsin.
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap