7 entry daha
  • menkul kıymet analizinin bir disiplin olarak kurucusu. aynı zamanda üniversitede hocalık yapmış bir fon yöneticisi.

    graham hisse seçiminde formülleri kullanan ve genel olarak bilanço değerleri üzerinden ucuz gördüklerine yatırım yapan bir yatırımcı. fakat kendisinin şöyle bir sözü var: ‘investment is most intelligent when it is most businesslike.’

    ben graham’ın geico tecrübesi de bu söze delalet ediyor. 1948’de geico sigorta şirketinin farklılığını (acente kullanmadan kamu çalışanlarına sigorta satışı) görmüş ve tarzı olmamasına rağmen yönettiği varlıkların %20’sinden fazlasını bu şirkete yatırmıştı. şirketin yönetim kuruluna da geçerek hisseleri uzun yıllar elinde tuttu ve hisse değeri 500 katına kadar çıktı. graham, biraz da itirafvari bir şekilde, bu yatırımdan elde ettikleri kazancın, kariyeri boyunca yaptıkları diğer yüzlerce yatırımdan elde ettiklerinin toplamından daha fazla olduğunu söylüyordu. sorguladığı şuydu: şans mı yoksa akıllıca verilmiş bir kararın sonucu mu?

    graham’ın geico’da gözlemlediğinin teorisini ve pratiğini yapan ise öğrencisi warren buffett oldu. bunda ortağı munger’ın yönlendirmesi ve philip fisher’ın yazdıkları da etkili oldu. buffett seçici bir şekilde, iyi anladığı şirketlere yüklü miktarlarda yatırım yaptı. bu yatırımları da uzun yıllar tuttu ve satmadı. hocası graham sayesinde tanıştığı ve 1976’dan beri yatırım yaptığı geico’nun son yuvası da berkshire hathaway oldu zaten.

    graham 1950’lerden sonra yatırım işinden sıkılıp fon yönetimini bıraktı. bunda piyasanın daha etkin hale gelmesi ve istediği ucuzlukta hisseleri bulamaması etkili oldu. buffett ise quantitative bir yöntemden daha qualitative’e geçerek yoluna devam etti. bu sayede yıllarca oyunun içinde kaldı. hem de gittikçe artan varlık büyüklüğüne rağmen oldukça iyi getiriler elde etmeye devam ederek.

    link
11 entry daha
hesabın var mı? giriş yap