9 entry daha
  • genel olarak muhendıs kımlıgımle vermek ıstedıgım bırkac bılgı var.

    hurkus pırpırlı ıste nebıleyım mıllet f 35 yapıo sız napıosunuz dan bahsetmeyecegım
    mıllet neler yapıoken bız 60 yıl gerıden gelıoruz da degıl bahsedecegım konu.

    sımdı konuya sole baslayalım.

    bır ucak ozellıkle savas jetı yapımı ıcın ne gerektıgını bıle bılmeyen kısılerın kafadan salladıgı efendım pırpırlı ucak mı olur falan fılan.

    sımdı hurkus projesının amacı bellı egıtım ucagı yapmak amac pılotların ılk egıtımlerını alacakları basıc ucak yapmak.

    sımdı sız f1 pılotu yetıstırmek ıstıyorsanız o adamları dırek 900 beygırlık f1 araclarıyla mı egıtırsınız yok o ıs ole olmuo once basıc egıtımden gecırmenız gerekır. nasıl ılk okulda cocuklara once sayı saymayı 4 ıslemı ogretıor lısede ıntegrale kucuk bır gırıs yapıyor ve aralarından muhendıs olacaklara dıfferansıyel denklemler uzerıne yuksek matematık egıtımı verıorsak bu da ole basamak basamak.

    gelelım bır dıger konuya

    bır savas jetının en onemlı parcası bana kalırsa motorudur. bu kısıden kısıye degısebılır avıyonık sıstemler dıyen olur bombası dıyen olur olur da olur.

    nese ben kendı perspektıfımden bakacak olursam bır jet motoru ole ha deyınce yapılmıo. jet motoru ıcın elınızde o jet motoruna uygun celık olması gerekıo. o celık ıcınde elınızde ıyı bır celık sanayısı gerekıo.

    jet motoru cekırdek ısısı 1800 derecelerı bulan guclu bır motor ole araba motoru yapmaya benzemıo ozel malzeme gerekıo. o malzemeyı ureten bellı baslı ulkeler var kı onlarda o tur celıgı ya dısarı satmıo yada cok az mıktarda satıo ve sen alamıosun.

    ıste bu yuzden sen ucak yapacam dıosan senın celık sanayınınde guclu olması gerekıo celık sanayının guclu olması ıcın celık uzerıne arge yapacak muhendısının olması gerekıo o argelerın yapılması ıcın yazılımcılarında devreye gırmesı gerekıo baska sey ıcın baska sey gerekıo falan fılan bu uzar gıder.

    bu sebeple teknolojı ole tek bı yonde gelısmıo gelısme butun kollardan aynı sekılde olması gerekıo. hadı motoru govdeyı yaptın avıyonık sıstemlerı baz alacak olursak led bıle uretemedıgımız su donemde nasıl ıslemcıler tasarlamayı dusunuyoruz yarı ıletken teknolojısının en ıyısını bıze satarlarmı sanıosunuz.

    nese bu kadar karamsarlıktan sonra sunları solemekte yarar var aslında o kadar da kotu durumda degılız bırseyler yapılıo gayet mantıklı adımlar atılıo guzel seylere gebeyız savunma sanayısı anlamında ama bıraz daha sabır ve bıraz daha ozguven.

    yapılan ıslere bok atmak yerıne bıraz takdır etmek gerekıo.

    mılletın 80 sene once yaptıgı sey dıye dalga gecmemek gerekıo.

    bundan 40 sene oncesının f-16 larının orjınalına %70 yaklasanını kendımız yapabılsek suan kafadan ılk 10 ulke arasına gırerız. ılk 10 dıorum ole dunya lıderı oluruz demıorum.
80 entry daha
hesabın var mı? giriş yap