5 entry daha
  • bu kampanya için bazı asgari koşulları sağlayan bir sözlük yapıldığında buradaki tüm hesaplarımdaki yazıları (~6000 entry, genelde belli bir niteliğin üstünde yazılar, karmaları ortalaması 400 küsür) seve seve silip oraya aktarıp aralarına katılacağım.

    o koşullar da şöyle 3 adetçik:

    1] kesinlikle sunucuları yurtdışında olan bir sözlük olmalı. kesinlikle türkiye mahkemeleriyle muhattap olmamalı. evet çok kısa zamanda türkiye'de yasaklanacaktır tabi ama mesele değil. iki gram aklı olan herkes dns, vpn, zenmate .. vs kullanmayı öğrendi. zaten kendinden yurtdışı proxy'li sitelere mirror'ları yapılarak mahkemelere saç baş yoldurtur, kimse başedemez (bkz: the pirate bay) örneğin: https://proxybay.la/

    en olmazsa olmaz şartım bu. ipini koparan mahkemeden karar aldırıp başlık sildiriyor? var mı böyle bir saçmalık? ben niye yazmak için saatlerimi harcıyorum ki o zaman biri gelip sonra istediği gibi sildirebilecekse?

    kaldı ki mesele sadece sansür değil. daha beteri, anonimliğe güvenerek yazdığımız yazılar için savcılıktan talep gelirse tüm ip bilgilerimiz ekşi yönetimi tarafından mahkemelere fütursuzca servis ediliyor. dahası, bu durumdan yazarlara hiçbir haber verilmediği gibi yazarları korumaya dair de en ufak çaba sarfedilmiyor.

    2] fonksiyonalitenin bu şekilde kadük kalmasında (en azından başlangıçta) sakınca yok ama kesinlikle açık api'si olacak. api sayesinde isteyen istediği şekle sokabilecek. benim arzu ettiğim sözlükte link verilen resim ve videolar otomatik olarak yazı içinde gözükmeli mesela (eskiden bunu yapan güzel bir eklenti vardı ama sağolsunlar onu da işe yaramaz hale getirdi sözlük yönetimi).

    3] elbette buradaki yazıları oradaki aynı başlıklara taşımaya izin verecek bir protokol lazım. buradaki yazılarımın insanlık adına çok önemli olduklarını mı düşünüyorum? hayır. sadece onları yazmaya harcadığım yılların evet yılların boşa gitmiş olması fikri çok sinir bozucu. ben yazar olarak taşımanın sorumluluğunu alırım, yeni siteye de copyright konusunda hiçbir sorumluluk alınmadığına dair bir uyarı konulur olur biter. ekşi yönetimi sonra peşimizden koştursun dursun, artık sunucuları yurtdışında olan bir siteye ne yapabileceklerse.

    olsa süper olur ama yapması çok zor olduğu için 4. şart olarak eklemiyorum, cennet sözlük ideali:
    - yeni sitenin domaini, yapımı, yayını, devamı .. herşeyi bir kişinin veya bir şirketin değil kar-amacı-gütmeyen bir organizasyonun sorumluluğunda olmalı (bk: mozilla foundation)(mozilla çok ideal bir örnek olmayabilir, idare edin, siz hadiseyi anladınız). böylece zamanla tekrar şeytanlaşma şansı en aza indirgenirken; süreçleri çok daha demokratik bir şekilde yürütülebilir, geliştirmeleri çok daha kominite odaklı yapılabilir.

    bunlardan gayri:

    reklam kısmı çok umrumda değil. dükkanı döndürmek için istediği gibi reklam alabilir. zaten desktop'ta adblock ile ios'te safari ile reklamsız geziyorum ekşiyi ve tüm interneti. yine de ekşi'nin şu hali gibi daha fazla reklam uğruna kendini soytarıya çevirmese iyi olur tabi.

    reklamda sorun yok. sorun reklamveren için içeriğe müdahale edilince ortaya çıkıyor. bu da gayet kabak gibi bir sansür nihayetinde. mahkemeden kaçarken daha kirlisine kapılmış oluruz. isteyen istediği gibi reklam verebilmeli ve aynı zamanda isteyen de entry'sinde istediği gibi o reklamveren hakkında (format dahilinde) istediğini söyleyebilmeli.

    kuruluş için kickstarter vb yapılabilir. böylece yeni siteye sadece manevi değil maddi olarak da yatırım yapmış oluruz ve bu şekilde çok daha sıkı çok daha çabuk bağlanırız yeni ortama.

    durduk yere kimsenin götünü kaldırmak istemem ama* bir diğer realite de selebriti works. immanuel'in ssg'yi satabileceğine hayatta imkan vermem lakin onun gibi kalbur üstü selebriti yazarlar da bu göçe dahil olmaya ikna edilse yeni sitenin tutma şansı daha da kuvvetlenir
1048 entry daha
hesabın var mı? giriş yap