4 entry daha
  • duygusal saldiri, ayrimcilik, orgutsel yildirma... ozellikle amerika ve almanya’da son senelerin en dikkat ceken konularindan biri olan “mobbing”, turkiye’de henuz ustune fazla duşulmeyen bir olgudur ki, uzmanlar bu kelimenin tam karşiligi konusunda fikir birligine bile varmamiştir.kavram olarak pek bilinmese de, iş hayatina atilmiş olan hemen hemen herkesin aşina oldugu bir olgu olan mobbing, ingilizcede "orgutsel baski" anlamina gelen “mob” kelimesinden geliyor. turkcede tam karşiligi olmamakla beraber, rutin kullaniminin birine karşi cephe oluşturma, duygusal saldirida bulunma demek oldugu soylenebilir.

    mobbing terimi ilk olarak hayvan davranişlarini inceleyen konrad lorenz tarafindan 1960'li yillarda kullanildi. lorenz’in bu kelimeyle tasvir etmeye caliştigi şey, kucuk hayvan gruplarinin buyuk bir hayvana karşi toplu şekilde ataga kalkma durumuydu. konrad lorenz’den sonra ayni terimi peter-paul heinemann cocuklardan kurulu bir grubun yalniz bir cocuga tavir alip zarar vermesini tanimlamak icin kullandi. iki kullanimda da ortak olan şey, grup oluşturan bireylerin tek kalmiş bir bireye zarar vermesiydi.

    sonralari, amerika odakli araştirmalarda, orgutsel calişmalarin yurutuldugu egitim birimleri, askeri birimler ya da iş yerlerindeki orgutsel saldirilar icin başka başka terimler kullanilmaya başlandi. okullardaki orgutsel şiddet vakalarinda bullying terimi kullanilirken, iş yerlerindeki vakalara mobbing denmesi uygun goruldu.

    bullying, icinde fiziksel şiddeti de barindirirken, mobbing daha sofistike tavirlarin takinildigi, fiziksel degil psikolojik baski ve yildirma politikalarinin benimsendigi iş yeri psikolojilerini tanimlamada kullanilmaktadir.

    kaynak: www.insankaynaklari.com
1148 entry daha
hesabın var mı? giriş yap