• osmanli'da, yeniceri ocagi'nin kaldirilmasi uzerine, sultan ikinci mahmut'un emriyle 14 haziran 1826 tarihinde kurulan askerlik kurumunun adi. yeni egitim kurallarini kullanan bu yapinin başına ilk olarak "serasker" unvaniyla eski yeniceri agalarindan aga hüseyin paşa getirilir.
    tertip adi verilen sekizer birlikten meydana gelip, her tertibin basinda "binbasi" denen bir komutan bulunurdu. bu binbasilar "bas binbasi"ya baglidir. her tertip on altı "saf"tir. her saf bir yuzbasinin komutasindadir. her yuzbasinin ikiser "mulazim" yardimcisi vardir. her tertipte bir top bulunur. toplara "topcubasi" denilen bir subay komuta eder. on alti saftan olusan tertipler sekizi sag ve sekizi sol olmak uzere ikiye ayrilmistir. bunlara "sag kolagalari" ve "sol kolagalari" atanmistir.
    iki yil sonra bu orgut yeniden duzenlenir, "tertip"lere "alay" ve komutanlarina "miralay" denir. "saf" deyimi "boluk" olarak degistirilir. her alay binbasi komutasindaki uc taburdan meydana getirilmistir. sol ve sag kolagası adini alan iki subay, bir katip, bir sancaktar, her boluge "yuzbasi" ve "mulazim"lerden ayrı olarak bir "bascavus" ve bir "boluk emini" atanmistir. her alayda "miralay" yardımcısı bir "kaymakam" bulunur. iki alay bir "mirliva"nın ve üç alay bir "ferik"in komutası altindadir. miralayin üstü subaylara "pasa" denir. en büyük komutan ise "musir"dir.
29 entry daha
hesabın var mı? giriş yap