• chomsky'nin zamanında dilbilimde çığır açan universal grammar teorisi. evrensel dilbilgisi insanın beyninde doğuştan gelen bir dil yetisinin olduğunu iddia eder. evrensel dilbilgisine göre beynimizde bir dil edinim aygıtı (bkz: lad) vardır. bu aygıt dil edinmemiz için birincil şarttır. bu aygıtın ana işlevi çevremizde duyduğumuz her türlü linguistik veriyi işleyerek dil edinmemizdir. evrensel dilbilgisi kısaca şunu iddia eder:

    input (girdi) -----> lad ----->output (çıktı)

    yani input olmazsa output olmaz. dil edinebilmemiz için çevreden yeterince uyaran almamız ve bunu lad'de işlememiz gerekiyor.

    bu lad'teki işleme süreci evrensel dilbilgisi teorisinin en önemli iddialarından biridir.

    evrensel dilbilgisine göre her dilde bir takım principles (ilkeler) ve parameters vardır. (bu teoriye çokça principles and parameters theory de denir.) ilkeler dediğimiz principles dilde varolan değişmeyen özelliklerdir. bunlar bellidirler ve dillere göre farklılık göstermezler. parametrelerse her dilde farklılık gösterebilen özelliklerdir. örneğin, her dilde mutlaka özne bulunur. fakat bazı dillerde özneyi düşürebilirsiniz cümle içinde (bkz: türkçe). bazı dillerdeyse cümle içinde mutlaka açık bir özne olmak zorundadır (bkz: ingilizce). bu parametric bir özelliktir ve pro-drop parameter diye geçer literatürde.

    evrensel dilbilgisi der ki insanlar dil edinirken girdisini aldıkları dile göre bu parametreleri set (!) ederler. türkçe konuşulan bir çevredeyseniz kurduğunuz parametreler türkçenin parametreleri olacaktır ve doğal olarak türkçe öğreneceksinizdir.

    evrensel dilbilgisi çok kapsamlı bir teoridir ve chomsky tarafından ortaya atıldığında dilbilimde çığır açmıştır. ikinci dil edinimi çalışmalarında da evrensel dilbilgisinden yola çıkarak dil öğretim teknikleri de geliştirilmektedir günümüzde. tahmin edileceği gibi anadilinizle öğremeye çalıştığınız ikinci yabancı dilin parametreleri birbirinden farklıysa öğrenmede güçlüklerle karşılaşılacaktır. o yüzdendir ki ingilizce, türk öğrenciler için her zaman bir problem olmuştur ve olmaya devam edecektir. parametre olarak türkçeye en yakın dil japoncadır. ingilizceden daha kolay öğrenileceği (türkler tarafından) iddia edilir. bu da demek oluyor ki bir dilin zor ya da kolay olması tamamen görecedir ve anadilinize bağlıdır. türkçe en zor dildir, yok efendim fransızca dünyanın en kolay/zor dilidir demek saçma ve bir o kadar da anti-bilimseldir.
11 entry daha
hesabın var mı? giriş yap