5 entry daha
  • 1920 yılının mart ayında gerçekleşmiş ve alman devriminin gidişatını değiştirmiştir.

    kapp darbesini, 21. yüzyıl venezüella'sın da gerçekleşen "devrim televizyonlardan yayınlanmayacak" sloganlı devrime benzetirim. hatta yapılanma şekillerinde dahi birçok benzerlik kolayca görülebilir. medya -özellikle basın- kolunun ne kadar etkili olabileceğini, tarafsızlık siyaseti yalanına inandırılmış insanların zeki kalemlerce nasıl bilgilendirildiğini bu iki harekatta görebiliriz sevgili meta sözlük okur/yazarları. bu devrim/darbe ikilemindeki birçok olumsuz sonuçları da görmezden gelecek kadar hayalperest değiliz tabiki...

    günümüz türkiye cumhuriyeti'nde ise eleştiriye kapalı bir yönetimin olduğu çok açık. beni vahim düşüncelere iten şey ise yaklaşık 52 milyon seçmeninde (hepsi değil tabi) bu doğrultuda eleştirisel olarak kendilerini dokunulmaz görmeleri.

    kapp darbesi mi?

    1919 yılının sonlarında iki uç gazeteci wolfgang kapp ve general walther von lüttwitz, alman devrimi'ni bastırmayı ve milliyetçi hareketi devam ettirmeyi amaçlamışlardır. 1920 yılında ise oldukça başarılı bir giriş yapmış olsalar da işçilerin genel grev kararıyla başarısız oldular. bu darbe girişiminde alınan başarısız sonuçlar ileride adolf hitler'in darbe politikasını etkileyecek, iktidara halk desteği ve hukuksal yollarla gelmenin önemini anlatacaktır. uzun vadede bakıldığında aslında amaçlarına ulaşmışlardır.

    almanya sosyal demokrat partisi (spd) başkenti devrimcilere teslim ettiğinde mutlak zaferin kazanıldığını düşünüp rehavete kapıldılar ve korkulan oldu. ruhr bölgesinde işçilerce örgütlenen yaklaşık 50.000 kişilik ruhr kızıl ordusu devrimcilere/darbecilere ağır bir yenilgi yaşattı. sosyal demokrat sendikalar lideri carl legien'den yardım istemeleri de sonuç vermedi. almanya devrimi belki kaldığı yerden devam etti fakat bu düşünce devriminin meyveleri hitler'in yargılanmasıyla toplanmış oldu.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap