1 entry daha
  • 16. yüzyıl sonu ve 17. yüzyıl başı şairleri arasındaki hafız ahmet paşa bir kaç kez sadrazam olmuş bir vezirdir. balkanlar'da filibe'de doğmuş olup bir müezzinin oğludur. padişah 1. ahmed döneminde saraya alınmıştır. bir süre sonra vezir ve kaptan-ı derya olmuştur. ikinci osman, birinci mustafa ve dördüncü murat zamanlarında devlet hizmetinde bulunmuştur. şam ve bağdat'ta valilik yapmıştır. bu sırada bir ayaklanmayı bastırmasına rağmen iranlıların bağdat'ı ele geçirmesine engel olamamıştır. 1625 yılında sadrazamlığa getirilmiştir. bağdat'ı kuşatarak sekiz ay savaşmış ama başarı sağlayamamıştır. aylarca süren savaşta asker ve cephane azalmıştır. devlet merkezi çok uzakta olduğundan yardım da gelmemektedir. hafız ahmet paşa padişah dördüncü murat'ın da şair olduğunu bildiğinden ona şiir ile başvurmuştur. bu manzum mektubun bazı parçaları şöyledir:

    aldı etrâfı adüv, imdâda asker yok mudur?
    din yolunda baş verir bir merd-i server yok mudur?

    bir acep girdâba düştük, çaresiz kaldık, medet!
    âşinalar zümresinde bir çinâver yok mudur?

    cenkte hampâmız olup hem baş verüp baş almağa,
    arsa-i âlemde bir merd-i hünevver yok mudur?

    ref'-i bîdâda tekâsülden garaz ne bilmeyiz,
    derd-i mazluman suâl olmaz mı, mahşer yok mudur?

    dergeh-i sultan murâd'a nâmemiz îsâline,
    bâd-ı sarsar gîbi bir çâpük kebûter yok mudur?

    günümüz diline çevirirsek; düşman her yanı sardı, bize yardıma gelecek asker yok mu, din yolunda başını verecek seçkin kahramanlar yok mu? bir garip uçuruma, döne döne kaynaşıp derinleşen bir deniz çukurunun içine düşmüş gibiyiz; imdat! felaket denizinde ustaca yüzerek gelip bizi ve bağdat'ı kurtaracak eşimiz dostumuz yok mu? cenk meydanında bize ayak uyduracak, bu dünya arsasında bizimle birlikte baş verip baş alacak hünerli bir er yok mu? uğradığımız, vatanın uğradığı zulmü kaldırmaya, gidermeye karşı gösterilen tembellik, hareketsizlik, ilgisizlik niçin?mazlumların derdi sorulmaz mı, ölümden sonra hesap günü yok mu? sultan murad'ın katına yazımızı ulaştırmak için kasırga gibi hızla uçup gidecek bir güvercin yok mu?

    dördüncü murat bu mektuba çok kızar. hafız ahmet paşanın yardım isteğine karşı azledildiğini ve istanbul'a dönmesini bildirir. şair vezir istanbul'a dönüşte iyice haşlanır. sonra da kubbealtı veziri yapılır. kızgınlığı geçen dördüncü murat, hafız paşanın gönlünü almak için onu kendi kızkardeşlerinden biri ile evlendirir. o sırada hafız paşa hem evli hem de altmış yaşını geçmiş bulunmaktaydı.

    şair vezir hafız paşa 1631 yılında ikinci kez sadrazam yapılır. kısa süre sonra ayaklanan sipahiler onu sarayın avlusunda padişahın gözü önünde öldürürler.

    padişah dördüncü murat da şairdir. bazı aşk şiirleri de yazmıştır. hafız ahmed paşaya yukarıda paylaşılan şiire cevap olarak aynı vezin kafiye ile bir şiir yazıp göndermiştir. bu şiirden parçalar da dördüncü murat sayfasında ifade edilmiştir.

    (bkz: #56722512)
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap