3 entry daha
  • amerika'da bircogu halen kapi kapi dolastirip sigorta sattirmaktadir. ozellikle universite'den yeni mezun veya issiz olanlari internette bilumum is bulma sitelerinden (indeed, careerbuilder, monster etc.) bulup listelerler. siz basvurmasaniz bile mulakat icin ararlar. beni de boyle tuzaklarina cektiler.* toplu yapilan mulakat sonucu kisi ise alindigini ogrenince sevincten havaya ucar cunku degerli hisseder kendini. ama aslinda adamlar herkesi ise aliyorlardir, cunku komisyon isidir bu. evet abd'de bircok sigorta sirketi saticilara maas odemez. satistan komisyon verir. satmassan para yok yani.

    bunun disinda benziniydi, susuydu, busuydu tum is harcamalarini da siz cebinizden odersiniz. sirketin size tek odedigi para zorunlu olan sigorta lisansi icin testti okuldu suydu buydu 150 dolar gibi bir ucret oderler ki bu sinavin online okulun falan toplam faturasi 200 falandir. yani gene cepten para cikiyor.

    satmasi da hic mi hic kolay degil. benim calistigim sigorta sirketi mesela sadece eyalet genelinde subeleri bulunan ufak lokal dukkanlari sigortalamaya calisirdi. e tabi guney'de yasadigimdan bu dukkan sahipleri genelde okumamis, koylu, ve kaba olurlardi. bazen hakarete veya tehdite varan soylemlerle seni dukkanlarindan kovarlardi. yani o gomlegi ve kravati sirf kufur yiyip asagilanmak icin giydik. aslinda mulk ve esya sigortasi nispeten daha kolay ama bizim sirket sadece saglik ve yasam yaptigi icin hep hassiktir yedik. kimse saglik yapmak istemiyor. ayrica bu dukkanlara ugramadan once telefon acmak zorundaydik sapik gibi. sonra yok efendim kac kisi calisiyor, mudurunuz kim vs. rahatsiz edebilecek sorular sordurturlardi bize.

    birde haftada bir toplanti yapilirdi acenta olarak. bu toplantilarin cogunda monoton sesli bir adamin motivasyon konusmasini dinlerdik uc dort saat. adam kendini tekrar eder dururdu. sikintidan patladigim bir toplantida elimde telefon eski manitaya yazarken (bkz: icip icip eski sevgiliyi arayan tip) patron tarafindan toplantidan atildim, haliyle de bana koymayinca email atmislar haspamlar "sozlesmenizi fesh ettik, lisansiniz var ama bizim urunlerimizi satmaya kalkarsaniz dava acariz" yerim ya :( ulan sigortadan sogudum amk sayenizde.
15 entry daha
hesabın var mı? giriş yap