2 entry daha
  • "kitleler ile ayaktakımının paylaştığı tek bir nitelik vardır o da şudur: her ikisi de tüm toplumsal odakların ve olağan siyasal temsillerin dışındadır." sayfa 49, totalitarizmin kaynakları, hannah arendt, iletişim yayınları.

    bu mutlaka okunması gereken kitaptan çok ilginç bir bölüm aktarmak istiyorum. stalin dönemi sovyetler birliği'nde gönüllü olarak çalışan batılı komünist mühendisleri ülkeye ihanetten yargılamak istiyorlar. tabii adamlar hiçbir şey yapmamışlar yani bir delil mevcut değil. gerisini yabancı mühendisten dinleyelim; "hiçbir zaman girişmediğim sabotaj eylemlerinin faili olduğumu kabul etmem konusunda yetkililer sürekli ısrar ediyordu. reddettim. bana denen şuydu: sovyet hükümeti'nden yanaysan, ki öyle olduğunu öne sürüyorsun, bunu eylemlerinle kanıtla: hükümet senin itiraflarına gereksinim duyuyor." sayfa 39, dipnot.

    bu ifadeyi okuyunca anlıyoruz ki george orwell'in 1984'ü sanki bir tür stalin dönemi sovyet belgeseli gibiymiş. gerçeğin kurgusu yani. gerçekten inanılmaz. tuhaf olan bunu ona söyleyen yetkililerin içinde yaşadıkları dünyanın "ne denli yalan olduğunu" içten içe bilmelerine rağmen hiçbir şey yapmadan öylece devam edebilmeleri. iktidarın gücü. mordor'un kendinden geçiren nefesi.
6 entry daha
hesabın var mı? giriş yap