62 entry daha
  • pozitif yaşam derneği tarafından yapılan çok naif bir açıklamayla, içeriği ve sunumu çok haklı bir şekilde eleştirilmiş haberdir.

    "hıv ve aıds sadece charlie sheen'i değil, hepimizi ilgilendirir.

    değerli basın mensubu,

    ünlü aktör charlie sheen’in geçtimiz günlerde hıv ile yaşadığını basına açıklamasını takiben haberin türkiye medyasında son derece hatalı ve basın etiğine uymayan biçimlerde yer bulduğuna üzülerek tanık olmaktayız.

    medyada ‘hollywood aktörü aıds kaptı’, ‘ünlü aktöre aıds bulaştı’, ‘ünlü komedyenden kötü haber’ gibi başlıklarla yazılı ve görsel basında yer bulan bu haberlerin veriliş biçimi tıbbi terminoloji açısından yanlış bilgi ve mesajlar barındırmasının yanı sıra ayrımcı bir dil kullanması açısından hatalıdır. konuya ilişkin olarak basına yansıyan haberlerde ayrımcı, hıv pozitif bireyleri ötekileştiren, hıv pozitif bireyleri “öcü” gibi gösteren ifadelere yer verilmiştir. aynı zamanda ismi geçen aktör haberlerde bir “kurban” olarak sunulmaktadır.

    bu mesajlar, aynı yanlış bilgi ve önyargıların sosyal medyada da yeniden üretilmesine sebep olmakta, böylece hıv ile yaşayanlara karşı ayrımcılığı körüklemektedir.

    hıv ve aıds farklıdır...

    konuya ilişkin olarak, hıvinsan bağışık yetmezlik virüsü’dür. hıv vücuda girdikten sonra tedavi edilmezse ortaya çıkan hastalıklar bütününe aıds denir.

    aıds bir hastalık değil, hastalıklar bütünü/evredir. bu nedenle ‘aıds hastalığı’ ve ‘aıds hastası’ söylemi doğru bir ifade değildir. ayrıca, -li ve –lı gibi ekler ayrımcılığı destekleyen eklerdir. dolayısıyla hıv pozitif bireyler için kullanılması gereken doğru terminoloji ‘hıv/aıds ile yaşayan’ veya ‘hıv pozitif’dir. charlie sheen de yaptığı açıklamalarda ‘hıv pozitif’ olduğu ifadesini kullanmıştır. hıv ile yaşayan bireyler, 1990’ların ortalarından beri mevcut tedavi seçenekleriyle sağlıklı yaşamlarını sürdürmekte, sosyal yaşama ve iş yaşamına devam edebilmekte, aile kurabilmektedirler.

    charlie sheen söz konusu açıklamasıyla 1991 yılında hıv ile yaşadığını açıklayan earvin "magic" johnson’dan bu yana açık hıv pozitif kimliğiyle medyada görünür olan en tanınmış kişilerden biri olmuştur. bu bakımdan yaptığı açıklama, tüm dünyada olumlu yankı bulmuş, hıv ile yaşayanlara umut kaynağı olmuştur. verdiği en önemli mesajlardan biri hıv’in kendisinin değil önyargı ve ayrımcılığın yaşamında sorun yarattığıdır. bu haberin ülkemizdeki yansımalarında maalesef bu mesaj değer bulmamıştır.

    yalnızca bazı grupların ve toplum tarafından ‘olumsuz’ bulunan davranışların hıv ile enfekte olmakta etkili olduğuna dair yanlış bilgi de charlie sheen’in özel hayatına yapılan atıfla dile getirilmektedir. hıv anneden bebeğe, kan yolu ile ve korunmasız her türlü cinsel ilişki ile bulaşabilmekte; din, dil, ırk, etnik köken, cinsel kimlik, cinsel yönelim fark etmeksizin hepimizi etkileyebilmektedir.

    sivil toplum örgütleri ve özellikle hıv/aıds konusunda hak savunuculuğu yapan pozitif yaşam derneği 2005 yılında kuruluşundan itibaren doğru bilgi ve terminoloji konusunda basın emekçilerine eğitimler vermektedir. bu çabalara rağmen ‘sansasyonel’ ve dikkat çekici habercilik uğruna bu hatalı dilin kullanılması türkiye’de hıv ile yaşayanlar ve aktivistler açısından büyük hayal kırıklığı yaratmıştır. ayrıca doğru bilgi ve haber alma hakkımızı ihlal etmektedir.

    bu hafta sonu itibariyle başlayacak olan avrupa hıv testi haftası (20-27 kasım) ve 1 aralık dünya aıds günü vesilesiyle konunun doğru bir yaklaşımla gündeme getirilmesi daha da önem kazanmaktadır. söz konusu haberlerin, yukarıda ifade edilen hataların giderilerek düzeltilmesi ya da tamamen geri çekilmesi gerekmektedir.

    tüm bundan hareketle bireylerin doğru ve sağlıklı haber almalarının temel bir hak olduğunu belirterek, bundan sonra yapılacak haber çalışmalarında derneğimize başvurmanız durumunda siz değerli basın mensubuna her türlü danışmanlığın sağlanacağını belirtmek isteriz.

    kamuoyuna saygı ile duyurulur,
    pozitif yaşam derneği"

    link.
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap