9 entry daha
  • kıyılarda karşılaştığımız yapılardan birisidir. esas görevi kıyıya paralel yönlü (alongshore) kum taşınımını engelleyerek kumu istenilen bölgede tutmak ve erezyonu önlemektir

    kıyılarda iki çeşit kum taşınımı olur. birincisi paralel yönlü, diğeri ise kıyıya dik (crossshore) kum taşınımı. dik yönlü taşınmalar genel olarak mevsimsel olarak değerlendirilir ve kıyıda geçici değişimlere sebep olur. fakat paralel taşınma geri döndürülemez. engellemek için bu mahmuz adını verdiğimiz yapılar konulur.

    bir sert mühendislik örneği olarak doğayla çok da dost değildir. çünkü yıllarca oluşmuş kum stabilitesini bozarlar. diyelim ki taşınım doğudan batıya doğru. siz bir mahmuz yaptığınız zaman batıya gitmesi gereken kumu engellersiniz ve bu sefer batıda erezyon meydana gelir.

    geçen yıllar içerisinde değişik yöntemler geliştirildi. sert mühendislik olarak ayrık dalgakıranlar, batık dalgakıranlar denendi. açıkçası ben batık dalgakıranın erezyon konusunda çok etkili olduğu bir örnek görmedim.

    yumuşak mühendislik olarak ise kıyıyı besleme (beach nourishment) veya pompalarla kum taşımak gibi yöntemler var. tabii ki yumuşak mühendislik her zaman tercih edilmeli fakat en önemli konu erezyonun sebebini bulmaktır.
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap