7 entry daha
  • sabar kelime anlamı itibari ile ''sapan,yol değiştiren,başıboş,'' demektir.yaşadıkları coğrafya batı sibirya ve karadenizin kuzeyi kafkaslardır.

    grek seyyah priskos 461-465 yılları arasında sibirya bölgesinde yaşayan kavimlerin göç ve savaş münsabetlerini söylemiş.priskos'a göre ugorları bölgeden süren sabirlerdir.

    sasaniler ile bizans ile devam eden savaşta sasani tarafında oldular.sabar hükümdarı balak veya belek.516 yılında belek ordusuyla,bizans ordsunu bozguna uğratmıştır.ardından anadoluya bir dizi akın gerçekleştirmişlerdir.ermenistan bölgesine saldırılmış.kapadokya,ankara,konya ve kayseri'ye saldırılar düzenlemişlerdir.

    sabar kağanı belek 520 dolaylarında öldü.yerine hatunu boarık veya boareks geçti.yüksek ihtimal abartıda olsa hakimiyetinde bulunan asker sayısı 100 civarındaydı.
    boarık hatun,belek'in aksine bizans ile askeri ittifak kurdu.boarık,sasani-bizans savaşlarında sasani tarafında olan astera adında bir hun komutanı yendi ve esir alıp istanbul'a yolladı.orda bu komutan idam edildi.daha sonra yine iran tarafında bulunan hun kralı aglanos ile savaştı onuda yendi.

    sabirler,avarların avrasya bozkırlarında görülmesiyle tarih sahnesinden çekilmişlerdir.bir kısmı hazar devletinin vassalı olmuş.bir kısmıda bizans'ın içinde kaybolmuştur.
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap