3 entry daha
  • tenten'in afrika'ya medeniyet goturen bir misyoner degil de alisildigi uzere arastirmaya cikmis bir gazeteci oldugu macera. tenten'in misyonerlerle olan tek baglantisi, onu timsahlardan "kurtaran" bir rahibin ogretmen aciklari oldugunu soylemesi uzerine bir nevi tesekkur etmek icin sinifta cocuklara matematik dersi verdigi kisa bolumden ibarettir. onun disinda hem cesitli yabanci gazetelerin kendisine yaptiklari teklifleri zaten anlasmali oldugunu soyleyerek reddetmesi, hem de birkac karede hayvanlarin fotografini cekmesi sahneleri nedeniyle onun gazetecilikten sasmadigini soyleyebilirim.

    ayni sekilde, herge'nin romanlarini kapsamli arastirmalar sonucunda hazirlayan profesyonel tavri ile titizligini bugun bilebildigimiz ve sevdigimiz icin belki (soylemeden edemedim: turk cocuklarinin gizli hedef'teki en buyuk arzu odagi, istah acici, stratejik) kongo'da gecen macerasinda bilgi eksikliginden kaynaklanan bazi problemlerden rahatsiz olmak dogaldir ama, daha cok egzotik bir heyecan katmayi amaclayan bu detaylari irkciliga baglamak cok yanlis olacaktir. herge gercekten irkci ise bile ben tenten'in kongo macerasinda "ustun beyaz adam"in ovulup "zavalli zenciler"in asagilandigi acik veya kapali hicbir mesaj goremedim, daha cok "ah su afrikalilar ne kadar da ilgincler, tam filmlik!" gibi turistik bir hafiflik sezdim. her seye ragmen, gercege cok uygun oldugu icin herge'yi ovuyorsak, o gunun sartlarinda okuru boyle bir lukse henuz alistirmamis oldugunu goz onunde tutarak bunu bir erken donem calismasi olarak kabul etmeli ve hos gormeliyiz.

    ancak, bu cizgi romanda bence asla hos gorulemeyecek, en azindan benim cok uzuldugum bir ozellik var. maceranin basindan sonuna dek hayvanlara surekli kotu muamele yapiliyor. bakin oldurulen hayvanlarin bir listesini veriyorum.

    tenten tarafindan oldurulenler:
    -bir manda
    -bir goril
    -en az bir, muhtemelen iki yilan
    -sayabildigim cesetlerden yola cikarak minimum on tane, tenten'in 15 kez ates ettigini soylemesine dayanarak maksimum on bes tane antilop.

    misyoner tarafindan oldurulenler:
    -en az dort tane timsah, bu sayi sekize dek cikabilir.

    tenten'in tufegini calan maymun tarafindan oldurulenler:
    -bir fil, ne yazik ki tenten daha sonra bu filin dislerini de caldi.

    ayrica macera boyunca tenten'in hayvanat bahcesinden kacan evcil kaplana tekme atmasi, ona sunger yedirip sonra da su icirerek karnini sisirmesi gibi oldurmeyen ama eziyet eden kotu davranislari da vardi. tabii ki portakal ve jello farkli seylerden rahatsiz olabilirler, kendi begenilerine uygun bir elestiri getirebilirler ama benim fikrime gore ne irkciligindan ne de misyonerliginden degil, sadece hayvanlara yapilan kalpsizlikler nedeniyle en kotu tenten romani budur. cizerin bu konuda gerektigi olcude tepkiyle karsilasmamasinin nedeni acaba herge'ye duyulan hakli sevgi ve saygi midir, yoksa kimse bunu umursamiyor mu, "iyi de zaten o olumler sadece kagit uzerinde oluyor, hicbir hayvana zarar verilmedi ki" argumaniyla uzerinde durulmuyor mu bundan suphe ediyorum. her sey kagit uzerinde oluyorsa oyleyse neden baska ayrintilar ciddiye alinip diger kitaplarda herge'nin antikomunistligi veya koyu hristiyanligi protesto ediliyor, bu ikiyuzlulugu anlayabilmis degilim.
8 entry daha
hesabın var mı? giriş yap