7 entry daha
  • halk'ı biraz yönlenirebilirseniz ekonomik krizleri yaratabilir ve ya dindirebilirsiniz sözünün teorik olarak açıklanmasıdır.

    hanehalklarının tasarruflarını attırdıklarında milli gelirin düşmesine neden olan ve devamında tasarruf edilse bile zenginleşememe zıtlığıdır. temel sorusu şudur:

    hanehalkı gelecekteki kötü zamanlar için hazırlık yapma amacıyla bugün daha fazla tasarruf ederse sonuç ne olur ?

    eğer hane halkının planlanan tasarrufları artarsa toplam sızıntılar diye nitelendirilen ve tasaruf, vergi ve ithalattan oluşan eğrimiz yukarı doğru kayar. yani artar. aynı zamanda daha az tüketim demektir. sonuçta harcamalarda ortaya çıkan azalma gelirin de azalmasına neden olur.

    http://www.ekodialog.com/…er/tasarruf paradoksu.jpg

    şu şekilde bakacak olursak kendisi, tasarrufların gsmh ile alınışını göstermektedir. ekonomideki sızıntıları tasarruf vergi ve ihtalat olarak açıklamıştık. yani anlamı harcanabilir gelirin önüne geçen durumlardır. harcama kısıtlayıcıdır. enjeksiyonlar ise yatırımlar, hükümet hatcamaları ve ihracattan oluşur.

    şeklimizde yukarı kayan sızıntılar doğrumuz harcamaların azaldığını gösterir aynı zamanda. tasarruftaki azalma denge düzeyini değiştirir. yeni denge gelir düzeyi oluşan noktada milli gelir 100 trilyon lira azalmıştır. başlangıçta ise 150 trilyon tasarruf yapan hane halkları tasarruflarını arttırmalarına harcamalarını kısmalarına rağmen aynı tasarruf seviyesinde kalmaktadırlar. yani değişen birşey yoktur.

    bu olay bireysel olarak baktığınızda elbetteki ters çıkar. kişisel olarak düşündüğünüzde böyle bir sonuca varamazsınız. ancak toplum olarak yapıldığı taktirde böyle bir sonuç ortaya çıkar. bu sonucun ortaya çıkmaması için tasarrufların yatırımlara eşit olması ve ekstra tasarruf oranlarının yatırım olarak ekonomiye geri dönmesi gerekmektedir. aksi taktirde tasarruf paradoksu denilen olgu yaşanacaktır.
10 entry daha
hesabın var mı? giriş yap