• bu müzik işi teknoloji değil telif hakkı meselesi, spotify'da mesela bazı parçaların türkiye'de dinlenemediğini görürsünüz.

    yine müzik yapım şirketlerinin kabızlığı yüzünden uzun süre türkiye'de kullanılamıyordu.

    apple bugün spotify benzeri bir müzik servisini piyasaya sunması kesin gibi. hatta bu sebeple uyulama için satın almalarda %30'luk komisyonunu spotify tipi içerik satan uygulamalar için kaldırması da bekleniyor(haksız rekabet olmaması için).

    apple'ın spotify'ı bitirip bitirmemesi ise tamamen yaptığı telif hakkı anlaşmalarına bağlı. eğer apple spotify'dan daha geniş bir arşivi elde etmeyi başardıysa ve bunu abd dışıdaki ülkelerde de satabiliyorsa(aylık 9,99$ olması ve ilk bir kaç ay ücretsiz sunulması bekleniyor).

    bakalım, 1-2 saate belli olmaya başlar.

    edit: ufak da bi hatırlatma yapayım, bu müzik şirketleri mp3 ilk patladığı zamanlar bunu önlemek ama kullanıcıya da yasal müzik seçeneği olarak sadece cd satmak için büyük savaş verdiler. büyük şirketleri itunes üzerinden müzik satmaya ikna eden şirket bizzat appledır. hatta şirketlerin kabız drm ısrarından vazgeçmesi için de ikna eden şirket yine appledır. mp3'ün dönemi kapanırken spotify'ın işi nispeten kolaydı bu yüzden ama hala mükemmel değil. apple'ın bu işe el atması yasal olarak müik dinlemek isteyenlere de yarayacaktır diye tahmin ediyorum.
hesabın var mı? giriş yap