5 entry daha
  • 6 mayıs 1937 de patlayan ve 36 kişinin ölümüne neden olan zepline adını veren alman general ve cumhurbaşkanı.

    nazilerin iktidara yürüyüşlerinden rahatsızlık duymuş ve engellemeye çalışmıştır. 7 yıl devam ettiği cumhurbaşkanlığı görevini noktalamak istemesine rağmen mart 1932 de cumhurbaşkanlığı seçimlerine yeniden girip hitlere karşı yarışıp kazanmasını bu çerçevede ele almak yanlış olmaz.

    mart 1930 - mayıs 1932 arasında görev yapmış heinrich brüning şansölyeliğindeki hükümet azınlık hükümetiydi. 31 temmuz 1932 seçiminden 1. parti olarak çıkan ama tek başına iktidar olacak çoğunluğa ulaşamayan nsdap lideri hitler şansölye görevini hindenburgdan bekler ama olumsuz yanıt alır. nsdap 6 kasım 1932 de oylarını bir miktar düşürse de yine 1. parti olarak seçimlerden çıkar. koalisyon hükümetleri çözüm olmayınca hindenburg 30 ocak 1933'te hitlerin şansölyeliğini onaylar.

    hindenburg hitlerin diktatörlüğe gidecek yolu açacağının farkındadır. ancak ağustos 1934'te ölene kadar ülkenin lideri ve alman ordularının başkomutanı kendisi olduğu için hitler istediklerini hayata geçiremez. hitler, hindenburg'un ölümüyle birlikte cumhurbaşkanlığı'nın yetkilerinin kendisinde olduğunu ilan eder ve sonrası malum..
13 entry daha
hesabın var mı? giriş yap