6 entry daha
  • macellan bilinenin aksine müslüman bir ailenin çocuğudur. 3 tane erkek evladı olan endülüs müslümanlarından ismail sabrosa ve eşi münevver sabrosa bir kız çocuk istemektedir.

    bu sefer kız olacağından emin olan sabrosa ailesi, pempe patikleri aylar öncesinde babaannesigile ördürmüş heyecanla o kutlu günü beklemektedir.

    beklenen gün gelir çatar...

    köyün ebesi şefika estudientes müjdeyi verir " bir oğlunuz oldu "…

    şok haberi alan ismail sabrosa'nın tarihe geçecek ve nesilden nesile aktarılacak küfrü ilk kez o gün günyüzü görür " ebeni skym !"

    "bu sefer garanti kız be oğlum" gazı ile oğlunu aylarca hazırlayan kayınvalide, çocuğa ismini de aylar öncesinden vermiştir. mücella...

    mücella, evin neşe kaynağı olur, ama baba sabrosa'nın gözüne bi türlü giremez. ismail efendi öyle kızgındır ki, oğlunu her daim "mücelllaaayn!" diye çağırmaktadır ki tarihçilere göre "lan" argoya bu dönemde kazandırılmıştır. (portekiz göçmenlerinin kurduğu hollanda'da isimlerin önüne eklenen van ( misal van basten, van persie) de zamanla, lan'dan türüyerek yumuşamış ve van halini almıştır.)

    mücelllayn aşağı, mücellayn yukarı derken yıllar geçer. mücellayn, guimares imam hatip sınavlarını 1.likle kazanarak ailenin bir kez daha gururu olur. yine babanın istediği olmuştur ama mücellayn'ın gönünde deniz subayı olmak vardır.

    imam hatip sonrası, deniz harp okulunu'da 1. likle bitiren mücellayna diplomasını deniz kuvvetleri komutanı kristof kolomb'un vermesi de ilginç bir tesadüftür.

    kitabın devamında, müezzin mücellayn'ın kübaya gidişi ve sünni-şii çatışmalarına son vererek küba'nın islam birliği dönem başkanı olmasındaki rolü daha geniş anlatılıyor.

    cumhurbaşkanımızın bahsettiği cami de bu dönemde inşa edilmiştir.
9 entry daha
hesabın var mı? giriş yap