• en bilinen eseri "the fairy feller’s master-stroke" olan richard dadd (1 ağustos 1817 – 7 ocak 1886) yaşamıyla olsun, eserleriyle olsun ilgi çekici bir ressam.

    kariyerinin başlarındaki eserlerinin konusu ve tekniği benzer meslektaşlarından farklı değildir. oryantalist konular, peri resimleri gibi romantik resimler viktoryen dönem ingiltere’sinde oldukça modadır. kraliyet sanat akademisi’nde gördüğü düzgün bir eğitimin ardından ressam arkadaşlarıyla beraber “clique” adlı grubu kurar. akademik sanatın yararsızlığından dem vuran bu grup, sanatın ancak halk tarafından değerlendirilebileceğini savunmaktadır. bu grubun ömrü uzun sürmez nitekim; çünkü dadd çıktığı uzun bir seyahatten “deli” olarak döner!

    dadd, 1842’de bir arkadaşıyla beraber kapsamlı bir doğu gezisine çıkarak; yunanistan, türkiye ve filistin üzerinden mısır’a gelir. işte her şey bu gezi esnasında gerçekleşir! nil nehrinde yaptıkları kayık gezisi sırasında dadd’in hareketleri değişir ve sayıklamaya başlar. kendini eski mısır tanrısı osiris zannetmektedir ve kötülükle mücadele hezeyanları yaşamaktadır. basit bir sıcak çarpması olarak düşünülen bu durumu maalesef gerilemez ve ingiltere’ye döndüğünde de aynı hezeyanlarla iblis olarak gördüğü babasını öldürür. gizlice paris’e kaçan dadd burada da rahat durmaz ve kötü güçlerin etkisi altında zannettiği bir turiste saldırınca tutuklanır. tanısı “paranoid şizofreni”dir ve bethlem psikiyatri hastanesi’ne yatırılır.

    işte burada sanki sanatı zincirlerinden kurtulmuş, müthiş yeteneği sınırsız bir özgürlüğe erişmiştir. hastanede yattığı süre boyunca resim yapmaya devam eden dadd, en büyük eseri olan “the fairy feller’s master-stroke (tuval üzerine yağlı boya / tate galerisi, londra.)” adlı tablo üzerine çalışmaya başlar. 53×38 cm boyutlarındaki tablo üzerinde tahmini olarak 9 yıl çalışmıştır.
6 entry daha
hesabın var mı? giriş yap