6 entry daha
  • mihail sergeyevic gorbacov tarafindan 1985'ten itibaren yava$ yava$ ve 1987'den itibaren tum hiziyla uygulanmi$ "$effaflik" politikasi.

    glasnost, bir anlamda fikir ve ifade ozgurluklerinin bir birle$kesi olarak gorulebilir. bu politikadaki amac, ozellikle cernobil faciasi sonrasi ya$anan infialin ardindan sovyet toplumunda devlete ve yoneticilere kar$i guven duyulmasina araci olmak, ve gorbacov'un naif ama iyiniyetli sosyalizm anlayi$ina gore, artik sosyalizmi kangren eden birtakim uygulamalarin sona erdirilmesi $artti ve bu, ancak toplumun her duzeyinin katilabilecegi, herkese soz hakki taninacak olan bir tarti$ma ortaminda ve ortamiyla mumkun olabilirdi.

    gorbacov, bu hamle ile hem toplumu kendi arkasina alarak yurii andropov'dan sonra ba$a gecmesini engelleyen ve cernenko'yu genel sekreterlige getiren ortodoks sscb komunist partisi uyelerinden kurtulabilmek, hem de gercekten tikanmi$ ve ucuncu endustri devrimini (bkz: #4681533) nasil kar$ilayacagini bilemeyen sosyalist bloga bir ciki$ yolu bulabilmektir.

    glasnost'tan sonra ba$latilan ve ko$ut olarak yurutulmesi gereken perestroika politikasi ba$arisiz olup da siyasi ve sosyal ozgurlukler ekonomide uretim ile kar$ilik bulamayinca, glasnost bu kez tersine donen ve gorbacov'u (aslen duzgun okunu$uyla garbaçov'u) agustos darbesi'nden medet ummaya iten ve hem gorby'nin hem sscb'nin sonunu hazirlayan etken de olmu$tur.
20 entry daha
hesabın var mı? giriş yap