6 entry daha
  • karl rudolf gerd von rundstedt alman mareşali. 1.dünya savaşında osmanlı askeri yapısını yeniden örgütlenmesi ve iyileştirilmesi için görev aldı ve savaştan sonra wehrmacht ın yeniden silahlanmasını yönetti. diğer generallere göre savaş tecrübesi olduğundan dolayı da ikinci dünya savaşı başladığında hitler tarafından tekrar aktif göreve getirildi.

    a ordular grubunda blitzkrieg savaşlarını, barbarossa harekâtında güney ordular grubunu komuta etti daha sonra hitlerin meşhur atlantik duvarının savunma sistemini düzenlenmesi için batı başkomutanı olarak d ordular grubunun başına getirildi. son olarak meşhur ardenler taaruzunu uyguladı ve harekât başarısız olunca hitler tarafından görevden alındı.

    savaştan sonra nürnberg mahkemelerinde yargılanarak tutuklandı ve 4 yıl sonra serbest kaldı bu süre içinde ve sonrasında bir çok röportaj yaptı ve anılarını ve tecrübelerini yeni nesile aktardı. 1953 yılında kalp yetmezliği sonucu hayatını kaybetti.

    genel olarak geleneksel yapıda bir asker olmasına rağmen yenilikçilerinde önünü kesmemiş hatta desteklemiştir. en büyük başarısızlığı ise muhtemel müttefik çıkarmasının erwin rommel'in normandiya iddiasına karşı durup, pas de calais olacağını düşünmesi ve bu konuda da hitler'i ikna etmesidir.
5 entry daha
hesabın var mı? giriş yap