7 entry daha
  • ikinci dünya savaşı'nda bir türlü batmaması sayesinde abd'yi savaşı kaybetmekten kurtaran gemi. eğer bugün avustralya adasında 500 milyon japon yaşamıyorsa ve japon ekonomisi açık ara dünya lideri değilse bunda uss yorktown'ın payı büyüktür.

    uss yorktown ilk isabetleri mercan denizi savaşı'nda aldı. ancak beraberindeki uss lexington gibi isabet alınca efendi gibi batmayıp japonya'yı felakete götüren bir inatla direnmiştir. mercan denizi savaşı'nda önce bir pike bombardıman isabeti aldı. 250 lb'lik zırh delici bomba uçuş güvertesinin ortasına isabet etti ve aşağı doğru dört güverte delerek beşincide patladı. bundan başka uçaklardan yorktown'a 12 torpido atışı yapıldı. bunlar isabet etmese bile yorktown'ın çok yakınında suyun altında patladı. japon pilotları geri dönerken hem lexington hem de yorktown'ın ölümcül yara aldığını bildirdiler.

    ancak yorktown batmamıştı. avustralya'dan san fransisco'ya kadar yüzdürülmeyi başardı. san fransisco'da iki günlük üstünkörü bir tamirden sonra midway'deki baskına katılmak üzere harekete demir aldı.

    midway'de amerikalılar 3 japon uçak gemisini batırdılar ancak sonuncusu hemen 8 pike bombardıman uçağı kaldırabildi. japonlar kendi gemilerine geri dönen amerikalıları izleyerek yorktown'a ulaştılar. burada gemi biri bacadan girip geminin dört kazanından üçünü susturacak biçimde uçuş güvertesinde dört pike bombardıman isabeti aldı. hiryu'ya dönen japon pilotları yorktown sınıfı bir uçak gemisini batırdıklarını söylediler. yorktown'ın makineleri durmuş güvertede boydan boya yangın çıkmıştı ama birkaç saat içinde yangınlar söndürüldü, geriye kalan tek makineyle 17 knotluk bir hızla seyretmeye başladı.

    bu arada hiryu bir başka torpido bombardıman filosu daha kaldırdı. bunlar da diğer gemilere göre geride kalan yorktown'ı buldular ve geminin daha önce isabet aldığını fark etmeksizin bir daha saldırdılar. bu arada filo komutanı teğmen joichi tomonaga yorktown'dan gelen ağır uçak savar ateşi nedeniyle torpido saldırısının başarısız olabileceğini düşünmüş olmalı ki kendi torpidosunu bırakmaktan son anda vazgeçip uçağıyla birlikte yorktown'ın köprü üstüne dalış yaptı. bundan sonra tomonaga'nın grubundan ağır uçaksavar ateşini geçebilen dört nakajima b5n'den ikisinin attığı torpidolar geminin gövdesine isabet etti ve gemi yan yattı. geriye dönen japon pilotları bu sefer kesinlikle yorktown'ı batırdıklarını düşünüyorlardı ancak bu arada amerikalılar da hiryu'yu batırmıştı. denize iniş yapmak zorunda kaldılar.

    akşama doğru asıl japon su üstü filosuyla 300 mil doğuda bulunan amiral yamamoto'ya midway'in kuzeyinde keşif uçuşu yapan uçaklardan bir haber geldi. bölgede üstünde mürettebat faaliyeti olan yorktown sınıfı bir amerikan uçak gemisi birkaç destroyer eşliğinde seyir halindeydi. tomonaga'nın saldırısından sonra çıkan yangın söndürülmüş ve yan yatan gemi ters istikametteki vanalarla su aldırılarak düzeltilmişti. yamamoto, o bölgedeki i-68 kodlu denizaltıya haber vererek yorktown'ın batırılmasını emretti. i-68 hava kararmadan kısa bir süre önce yorktown ve eskortlarını buldu. destroyerler yorktown'ı koruma altına almışlardı. i-68'in komutanı büyük bir risk alarak filonun ortasına daldı ve yakın mesafeden üç torpido atışı yaptı. torpidolar hedefi bulmuştu. yorktown bu sefer kesin olarak battı ama ne fayda japonya'nın son nefesini verirken yaptığı saldırıları üzerinde absorbe etmişti.

    başta söylediğim gibi ilk isabeti aldığı zaman insan gibi batmış olsaydı muhtemelen bugün abd dünyanın jandarması rolünü oynayamaz, çin'se japonya'nın gölgesinde geri kalmış ikincil önemde bir ülke olurdu.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap