• d.1564-ö.1632. filibeli bir türk ailesine mensuptur. enderun'da yetişmiş, muhasip ve doğancıbaşı olarak görev yapmıştır. kısa bir süre kaptan-ı derya olmuş akabinde şam beylerbeyi olarak atanmıştır. daha sonra van ve diyarbekir beylerbeyliği de yapan hafız ahmed paşa, serdar-ı ekrem sıfatıyla bağdat'ta bekir subaşının çıkarttığı isyanı bastırmakla görevlendirilmiş, ordusuyla birlikte dokuz ay boyunca bağdat'ı muhasara altında tutmuştur. bu süre içerisinde safevi askerleri bağdat'a girmiş ve şehre hakim olmuştur. hafız paşa kuşatmayı kaldırarak geri çekilmiştir. başarısızlık üzerine sadrazamlıktan azledilmiştir. yerine atanan hüsrev paşa'nın iran seferinin de başarısızlıkla sonuçlanması üzerine 1631'de ikinci kez sadrazam olarak tayin edilmiştir.

    hüsrev paşa ve topal recep paşa 'nın kışkırtmasıyla 1632 yılında sipahi ve kapıkulu askerleri isyan ettiler. dördüncü murat'ı ayakdivanına çağırarak hafız ahmed paşa ve bazı devlet adamlarının kellesini istediler. dördüncü murat isyancılara nasihat etti ise de başarılı olamadı. topal recep paşa henüz genç olan dördüncü murat'a "padişahım abdestini aldın mı" diyerek aklınca tehditte bulundu.

    bu sırada hafız ahmed paşa abdestini almış ve huzura gelerek: "yolunuza bin ahmed feda olsun. lakin padişahım beni siz öldürtmeyiniz. müsaade edin kendimi bu canilerin üzerine atayım ve şehid olayım" der. padişah çaresizdir. hafız paşa padişahın gözleri önünde saraya girmiş bulunan isyancıların arasına dalar ve burada canice katledilir. dördüncü murat bu manzarayı asla unutmayacaktır...

    edit: imla.
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap