3 entry daha
  • (bkz: ekmek aslanın ağzında)

    afrika'da aslanın nerede olduğunu sezebilirsin ama amerika'da kimin aslan olduğunu sezmek güç. film tam olarak bunun üzerine kurulu. doğa insanının varoluş çabası ile amerikan insanının varoluş çabası bir arada. savaşlar ve mültecilerle bu iki dünya birbiriyle buluşuyor. dramlar üzerine kurulu bir umudun hikayesi.

    --- spoiler ---

    mamere iki feleğin de çemberinden geçmiş. savaştan hayatını kurtararak çıkmış. amerika'da da hayatta kalmayı öğrenmiş. bundan sonra kenya'da doktorluk yapmakla amerika'da doktorluk yapmak arasında onun için bir fark yok. theo'ya bir hayat borcu var ve bunun ağırlığı onun için herşeyden yüklü. theo'nun geleceği adına kendi rahatından feragat ediyor. elinde mesleği var. kenya'da doktorluk yaparak da hayatını devam ettirebilir. umutsuzlara umut ışığı olabilir.

    jeremiah doğrucu adam. inancı var. işinin doğru olmadığını görüp bırakıyor. patronum beni de böyle boktan birşey için azarlasa ben de böyle yaparım*. patronu onun adını bile hatırlamıyordu**. bu abiye saygım sonsuz. biraz da atiba hutchinson'u andırıyor sanki.

    paul ise boktan amerikan arkadaşlar ediniyor. kendini ota veriyor. sen iş ahlakı olan acılar çekmiş insansın, uyumsuz diye seni yeren herifler ise aptal amerikalılar. sen ki kardeşin için aslanla mücadele etmiş adamsın. onlarla bir olamazsın. zaten sonradan aklı başına geliyor. abidal'ın gelişi hepsine ilaç gibi geliyor.

    abidal biraz havada kalmış. bol bol ismi geçiyor ama pek bir özelliğini görmüyoruz. ailenin bir parçası. mamere'ye bir sahnede çamaşır yıkadığı için laf sokuyor. theo'da filmin başında yemek işlerini abidal'a kitlemişti. her yerin kuralları farklı ancak bu insanlar her şeye adapte oluyorlar.

    beyaz inek... ahahah carrie'e yakıştırdıkları isim. amerikan özgür yanlız kadın. kadın başına yanlız yaşamak büyük bir hayatta kalış mücadelesi. bunu diyen de köyü silahli adamlarca basılmış, aileleri öldürülmüş, yüzlerce kilometre aç susuz yürüyüp senelerce mülteci kamplarında yaşamış insanlar.

    --- spoiler ---
27 entry daha
hesabın var mı? giriş yap