3 entry daha
  • bilimsel makale basimi ve paylasimini mafyavari olusum olmaktan geri donduren "open access" sistemini baslatip, bilim dunyasini bu konuda sarsan bilimsel online dergi.
    pek tabi ki makale basimi ve paylasimi konusunda mafya olusumu hala devam ediyor. reputasyonu yuksek profesorlerin yayinladigi her sey yuksek etkili dergilere otomatikman giriyor, makalenizin review surecinde hakemler "ben bunu begenmedim, bu yanlis" gibi kisisel elestiriler getirerek makalenizin basimina engel olabiliyorlar. hele ki editorun veya editorun bir arkadasinin calistigi konuyla alakali makale yollamaya kalkarsaniz hepten yandiniz, mumkunati yok makaleniz basilmaz. dedigim gibi mafya.
    open access'in getirdigi yenilik ise, devlet butcesinden (odediginiz vergiler) yapilan ve bilim dunyasina - dahasi vergi odeyen herkese bedava geri donmesi gereken arastirmalarin bedava olmasi gercegi dururken, mafyavari isler ceviren yuksek etkili bilimsel dergilerin, makaleler icin astronomik ucretler talep etmesinin onune gecmekti. tabi ki yayinevleri bedavaya insan calistirmiyor ama makale de bedavaya yayinlanmiyor malesef. gordugunuz cogu makaleler bedavaya submit edilmiyor. yani bir de uzerine para veriyoruz durumu var. cok can sikici...

    bu acidan bakilacak olursa plos one cok guzel bir olusum. elbette ki yuksek etkili degil ama nature'in bile plos one'a giden kaliteli makaleleri geri almaya calismak icin scientific reports'u olusturmasi bir seyleri aciklar nitelikte...

    dedigim gibi open access yeterli degil, fakat hem open access, hem bedava, hem hizli hem de hakemlerin makalenize cevaplarina kadar her seyi acik acik online gosteren bir dergi var ki elife. nobel odullu bilim adamlarinin destegiyle kurulmus (maftavari olusuma tepki olarak), prestijli enstitulerin destegini arkasina alan online bir dergi, keske hepsi oyle olsa.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap