9 entry daha
  • refah partisi necmettin erbakan tarafından değil ahmet tekdal tarafından kurulmuştur. zira o yıllarda erbakan siyasetten yasaklanmış idi. parti olarak ilk atılımını 91 seçimlerinde yapmış, yüzde onsekize yakın oy almıştır. temel ilkesi milli görüş üzerinedir. 91 seçimlerinden önce ittifak yaptığı mçp ve idp ile daha sonra ayrılmıştır. milli görüş ve refah partisi tabanında ümmetçilik anlayışı varken mçp ve idp milliyetçiliğe dayanıyordu. 91 seçimlerinde bu kadar büyük atılım yapmasının en büyük nedenini o yıllarda halkın siyasi partilerden yana umudunun kırılmasını gösterebiliriz. hatta o yıllarda yapılmış olan anketelerde halkın yüzde yirmisi şeriat istediğini, bu yüzde yirmilik kısmın çoğunluğunun da şeriatı normal hayatta adalet, eşitlik ve düzen için istediğini görüyoruz. yani dinin gereğinden dolayı şeriat istiyorum diyenler azınlıkta kalmıştır.
    refah partisinin yükselişinin diğer nedenleri olarak; 80lerin güçlü partisi anap'ın oy kaybetmesi, diğer partilerin halka ulaşmak için medyayı kullanırken refahın kurduğu derneklerle halkla yüzyüze temas kurup, diğer dünyaya yönelik vaatler yerine bu dünyaya yönelik(ekonomik kalkınma, istikrar,adelet gibi) vaatler verdiğini görürürüz. ayrıca refah partisinin gençlik kolları olan milli gençlik vakıfları ve kadın kolları çok iyi bir şekilde örgütlenmiş, kapı kapı dolaşarak oy istemişlerdir.
    94 yerel seçimlerinde refah partisi bütün büyükşehirlerde kazanarak, 95 seçimlerini kazanacağının sinyallarini vermiştir. 95 seçimlerinden sonraki süreçte, bütün ideolojik partilerin yaşadığı bir sorunu yaşamıştır refah partisi. kendisini gönülden destekleyen taban kesimiyle, refah'ın politikasını beğendiği ve ona umut bağladığı için oy veren merkez sağa yakın kesimin istekleri çakışmaya başlamıştır. ayrıca hasan mezarcı, şevki yılmaz gibi anti kemalist şahısların keskin söylemleri halkta ve askerde tepkiye yol açmıştır. daha sonra 28 şubat'da mgk'da alınan kararlarla refahyol koalisyonu bozulmuş erbakan bir kez daha siyasetten yasaklanmıştır. refah partisinden sonra fazilet partisi, onun kapatılmasından sonra kendini yenilikçi olarak adlandıranlar tarafından akp ve gelenekçiler tarafından saadet partisi kurulmuştur. özellikle akp'nin bugün aldığı yüksek oy oranın altında, refah partisi dönemindeki gibi, belediyelerin, sosyal yardım derneği gibi çalışması ve yine refah partsindeki gibi kadın kolları, gençlik kolları, özürlüler kollarının çok iyi örgütlenmiş olmasını gösterebiliriz.
45 entry daha
hesabın var mı? giriş yap