47 entry daha
  • ötekileştirmenin önüne geçme günüdür.

    herkes hayatındaki her şey çok normal giderken hiç alakasız bir şekilde hiv virüsüyle enfekte olduğunu öğrenebilir. büyük oranda korunmasız cinsel ilişkiyle geçiyor olsa da steril olmayan bir diş hekimi muayenesinden, kan transfüzyonundan, steril olmayan her türlü tıbbi aletten geçebilir. hiv artık kronik bir hastalık statüsündedir ve on yıllardır bununla yaşayan insanlar vardır.

    yani o eskiden tv'de gösterilen afrikalı insanların eriye eriye öldüğü bir durum yoktur. ilaca erişen ülkemizin de dahil olduğu bir çok ülkede hiv virüsü baskılanarak kaliteli bir şekilde kişi yaşamına devam etmektedir.

    hiv pozitif kişiler evlenebilirler, çocuk sahibi olabilirler, negatif pozitif kişilerle sorunsuz bir şekilde ama korunarak ilişki yaşayabilirler.

    hiv pozitif olmak bir hastalık değildir. aids ise bir bağışıklık sisteminin işlevini yapamayacak duruma gelip hastalıklara açık olmasıdır. ki bu bile tıpta hastalık değil sendrom olarak tanımlanır. aids aşamasına gelmiş hasta da gerekli bakımla tekrar hiv pozitif evresine çevrilebilir ve hayatına devam edebilir.

    kafalardaki kodlamaların dışında hiç ummadığınız insanlarda hiv virüsü olabilmektedir ama insanların damgalamaları yüzünden hepsi gizli saklı devam etmektedirler hayatlarına. ummadığınız kadar çocuk, kadın, heteroseksüel kişiler de taşıyıcısı olabilmektedir. yani bir eşcinsel hastalığı değildir.

    insanlara "aidsli, aids hastası, aidsli gibisin" diyerek ötekileştirirken bin kez daha düşünün.

    (bkz: hiv pozitif/#38107216)

    ve türkiye'de sanılandan çok fazla hiv vakası bulunmaktadır.
39 entry daha
hesabın var mı? giriş yap