6 entry daha
  • toplumsal ayiplarimizdan sadece bir tanesi. otoparkcilarin en son el attigi, cevresinde kus bile ucurtmadigi yapi. hep beraber artik yikilmasini ve istanbul'da tek bir sivil bizans yapisi bile kalmamasini bekliyoruz. devlet mi ne yapiyor? bkz. asagidaki alinti:

    projesi dört yil önce bitirilmesine ragmen tekfur sarayi´nin onarimina bir türlü baslanamadi. kültür bakanligi bürokrasisinin ve bakanliga bagli anitlar kurulu´nun engellemeleri yüzünden, dünyanin ayakta kalmis tek bizans sarayi olan eserin onarimi yapilamadi. kültür bakani istemihan talay´in da altinda imzasi bulunan protokol, bakana ragmen bir türlü uygulamaya koyulamadi.

    tekfur sarayi´nin bürokrasinin mahzenlerinde bogulma macerasi bundan dört yil önce eski kültür bakani ismail kahraman zamaninda basladi. dönemin fatih belediye baskani sadettin tantan, tekfur sarayi´nin çevresinde bulunan baraka ve gecekondulari yikarak eseri ortaya çikardi. bundan sonra da kültür bakanligi´na basvurarak, sarayin onarilmasini isteyen tantan´a, ismail kahraman, olumsuz yanit verdi. ayni dönemde anitlar kurulu´nun basinda bulunan ünlü bizans tarihçisi prof. dr. semavi eyiceyi de görevden alan kahraman´in, ``bir bizans sarayinin onarilmasi için bes kurus vermem'' dedigi kulaktan kulaga yayildi.

    bu söylentiyi duyan tantan, tekrar bakanliga basvurarak, sarayin fatih belediyesi´ne tahsis edilmesi halinde bulunacak sponsorlarla, devletin ve belediyenin kasasindan bes kurus para çikmadan restorasyonun yapilacagini bildirdi. kahraman, tantan´a yazili bir cevap göndererek, böyle bir tahsisin mümkün olmadigini ifade etti.

    hükümetin degismesinden sonra kültür bakanligi´nin basina istemihan talay getirildi. talay, fatih belediyesi´nin talebine sicak baktigini bildirerek, tahsis istegini onayladi. tekfur sarayi´nin fatih belediyesi´nin uhdesine geçmesinden sonra çok daha zorlu bir süreç basladi. belediye baskani tantan, isadamlari ve çesitli vakiflarla tek tek irtibata geçerek, adeta kapi kapi dolasip, sponsor aradi. sarayin genis bir çevreye yayilmasi ve hacminin büyük olmasindan ötürü restorasyon maliyeti çok yüksekti. bu yüzden aylarca, bu isi yüklenecek isadami bulunamadi.

    bu sirada mimar sinan üniversitesi mimarlik fakültesi restorasyon ana bilim dali baskani prof. haluk sezgin, kollari sivadi ve geceli gündüzlü çalisarak, röleve projesini hazirladi. projenin ortaya çikmasindan sonra çalismalarini hizlandiran belediyenin imdadina rahmi koç vakfi yetisti. isadami rahmi koç, vakfin, onarimi karsiliksiz olarak üstlenecegini bildiren yazili bir metni belediyeye gönderdi. garanti insaat projenin uygulamasini yapmak üzere, araç gereç ve iskelelerini tekfur sarayi´na tasidi. hersey hazirdi, ekipler çalismaya basladi.

    ama, tam bu noktada, kültür bakanligi bürokratlari tekrar devreye girdi. anitlar kurulu karari geregi, projenin tastik edilmesi için arkeolojik kazi yapilmasi gerekiyordu. belediye ve onarim ekibi, kazi izni için bakanliga basvurduklarinda, bürokratlar, ismail kahraman döneminde yazilan, tahsis reddi yazisini öne sürerek böyle bir çalismanin hukuki olarak baslatilamayacagini bildirdiler. istanbul´dan ankara´ya yazilar gitti geldi. yeni bakan istemihan talay´in onay metinleri bürokratlarin masalarina götürüldü. bakanin da devreye girmesiyle sorun belirli ölçüde çözüldü.

    saray girisine, ``tekfur sarayi´nin restorasyonu, kültür bakanligi ile fatih belediyesi isbirligiyle yapilmaktadir'' ibaresi yazan bir tabela asilmasi gerekiyordu. bu tabelanin, oraya asilabilecegi konusundaki izin kararinin onaylanmasi tam bir buçuk ayda yapilabildi. bu aylar içinde, ha bugün ha yarin sonuçlanacak diye bütün bir ekip, araç gereç, iskeleler insaat alaninda bekletildi. tam o günlerde tantan, milletvekilligine aday olmak için belediye baskanligindan ayrilmak zorunda kalinca hemen akabinde anitlar kurulu´nun istegiyle, restorasyon çalismasi durduruldu, insaat mühürlendi.

    böylece, türkiye turizmine ayasofya müzesi kadar gelir getirmeye aday bir sarayin onarilmasi ve günisigina çikarilmasi için ortaya çikan en önemli firsat kaçirilmis oldu. yüzyillar boyu, doganin insafina terkedilen, eski eser yagmacilari tarafindan talan edilen, dünyanin tek bizans sarayi eger biraz daha bu sekilde birakilirsa tamamen çökerek ortadan kalkacak. rahmi koç vakfi, bürokratik engeller asilirsa onarimi üstlendiklerini bildiren protokolün hala geçerli oldugunu bildirdi.

    projesi gönüllüler tarafindan yapilan, finansmani rahmi koç vakfi´nca karsilanacak olan ve getirecegi gelir, oldugu gibi devletin kasasina girecek olan saray simdi orada öylece bekliyor.

    kaynak: http://www.istanbullife.org/tekfur.htm
30 entry daha
hesabın var mı? giriş yap