3 entry daha
  • bir fug'un yapisi soyle gelisir: once birinci ses yalniz basina takdim edilir (tema). ardindan ikinci ses birinciyle beraber devreye girer (cevap) -ki bu genelde birinci sesin dort veya bes nota asagi veya yukari kaydirilmis halidir. ikiden fazla ses varsa bu noktada devreye diger sesler girmeye baslar. yeni devreye giren her ses "cevap" melodisini calarken bir onceki ses ikinci bir temayi calar. tema-cevap-tema2-cevap.

    bu fasilin ardindan cok enteresan oyunlar yapilir. mesela ilk devreye giren tema basasagi dondurulebilinir, ayna simetrisi alinabilinir, tartim (notalarin uzunlugu) genlestirilip sikistirilabilir. butun bunlar yapilirken yine ilk paragraftaki gibi gelisir olaylar ama daha cok esneklik vardir. mesela "cevap giriyor aman" dersiniz, oyle baslar ama sonra gider baska bir sey yapar. veya cevap kismi daha tema tam bitmeden filan devreye girebilir bazen.

    parca biterken temalar parcaya girdikleri sirasiyla tekrarlanir ve parca "ah cok yoruldum" edasiyla magrur bir bitiris yapar.
31 entry daha
hesabın var mı? giriş yap