2 entry daha
  • urfa, örencik köyü yakınlarında bulunan dünyanın bilinen en eski (yaklaşık m.ö. 11600) arkeoloji alanıdır. yakın zamanda vefat eden klaus schmidt uzun yıllar bölgedeki arkeolojik faaliyetleri yürütmüştür. kazılarda bu bölgedeki toplulukların oldukça gelişkin ve çok yönlü bir sosyal yapıya sahip olmaları gerektiği ortaya çıkmıştır. çünkü klaus schmidt bölgede bulunan tonlarca ağırlıktaki dikilitaşları kayalardan kesip çıkarmak, işlemek, yarım kilometreye yakın bir mesafeyi kat ederek göbekli tepe'ye getirmek ve yapıları inşaa etmek için oldukça fazla (tahmini 700) çalışmış olması gerektiğini ileri sürmüştür. işçilerin beslenme ve barınma gerekliliği göz önünde bulundurulduğunda, bölgedeki toplulukların tarımı keşfetme ve yerleşik düzene geçme yönünde eğilim olduğu ileri sürülmektedir. zira avcılık ile 700 kişiyi doyurmak için oldukça fazla avcı, av ve aşçı gerekmektedir.

    göbekli tepe hakkında oldukça fazla komplo teorisi de üretilmiştir. söylentilere göre kazılarda oldukça ilginç mağara figürlerine rastlanmıştır. bu figürlerin dinler tarihini tümüyle değiştirebilecek nitelikte bilgiler içerdiği söylenmektedir. yine bir komplo teorisine göre söz konusu figürlerin bulunduğu alanlarda kazı çalışmaları vatikan tarafından engellenmektedir.

    neden vatikan? neden müslümanlardan tepki gelmiyor diye sorulacak olursa, hristiyan kesimde okuma araştırma eğiliminin daha fazla olması nedeniyle dinin sorgulanmaya başlama ihtimali daha yüksektir. halbuki bir müslümana göbeklitepede kazılarda böyle şeyler bulunmuş müslümanlık aslında sanıldığı gibi değilmiş desen sana bi sigtir git çekecektir.
7 entry daha
hesabın var mı? giriş yap