9 entry daha
  • içedönük karakter tipleri olan melankolik ve durgun kişiliklere yakın özellikler gösterebilirler. bu yüzden istediğiniz cevabı elde etme güdüsüyle bu kişilik tipindeki insanların 3-5 özelliği şizoidlere benziyor diye tutup da "sen şizoidsin bak çok boğulduğunda şizofreniye bağlayabilirsin " diye tanı koymaya kalkmayın. bir insanın içinekapalı, asosyal, cinsel açıdan durgun, sıkılgan ve duygusuz olması o kişiye şizoid damgası yapıştırmayı gerektirmez. şizoid kişilik bozukluğundaki en etken belirti dışdünyaya karşı duyarsızlığın ve yalnız kalma ihtiyacının süreklilik arzetmesidir. kişilik olarak normal hali içinekapanık bir insan bir de yaşadığı bir olay sonucu umarsız hale gelmeye başlamışsa, cinsel açıdan durgunlaşmasına neden olacak taciz, gebelik, erkekler için aşk vb bir etkene maruz kalmışsa veya bir süre için hayatı iyice tekdüzelemişse bu tip şeyler normaldir.
    anormal olan ortada görünen hiç bir etken yokken bu tip davranışların süreklilik arzetmesidir. bu tip kişilik bozukluğu nevroz halinde çok da ciddi sıkıntı arzetmez aslında. duygusuzluk boyutu çok uçmadıysa on numara sanatçı olur hatta böyle insanlar. ancak tutup da ortada çözülmesi şart bir sorun varmış gibi "çık azcık hava al insan içine çık", " bak bir görüşün konuşun olmazsa zorla değil heralde", "amaan iyice ruh gibisin gel düğüne gidek iki göbek atar açılırsın" gibi yaklaşımlarla üstüne gidildiği takdirde kaş yaparken göz çıkarılmış olur. kişi bunalmaya daha fazla içine kapanmaya başlar. yaklaşımın son derece nazik ve olumlu olması da bir şey değiştirmez. hatta işleri daha da beter hale getirir. kişi bu sefer de bir tür iç çatışmaya gider. huzursuzlaşır ve paronaya üretmeye başlar. iş asıl o zaman şizofreniye gider.
    herkes evlenmek, sosyalleşmek, etrafa duyarlı olmak zorunda değil. bu davranışlar pek çok gözlemcinin sandığının aksine çözülmesi gereken çok büyük bir sorunun göstergesi değildir. yapılacak en iyi şey, kişiyi kendi haline bırakmaktır.
111 entry daha
hesabın var mı? giriş yap