135 entry daha
  • şimdi öncelikle başlığı saçma bulduğumu belirtmeden edemiicem sözlük. en başarılı ilaç ne demek ? hangi konuda ? en başarılı ağrı kesici dersin en başarılı dekonjestan dersin falan anlarım belki de en başarılı ilaç ? en başarılı ev eşyası gibi bişey. amacına göre çok değişken cevapları olan bi soru. neyse ama madem faydalı ilaçlardan bahsediyoruz bu konuda da söylenmezse olmaz ilaçlar var.

    mesela rifampisin ve isoniazid gibi tüberküloz yani verem ilaçları. zamanında en ölümcül hastalıklardan olan verem günümüzde önemini bu ilaçlar sayesinde yitirmiş durumda. çok nadir veremden ölen insan o da genelde başka hastalığı oluyo ondan ölüyo. ya da hastaneye hiç gitmeyen insanlar. zamanında verem olan 3 aya ölecek durumdayken şu an nispeten kolay şekilde tedavisini olup hayatlarına devam edebilmekteler.

    önemini daha iyi anlayabilmeniz için şöyle anlatayım bu ilaçların icadının nasıl bi devrim olduğunu, şu an en ölümcül hastalıklardan biri kanser. ölüm sebeplerinde ilk 5 e girmişti en son şu anki istatistiklerden pek haberim yok muhtemelen daha da artıyodur ve artmaya devam edecek böyle giderse. öyle bi ilaç icat edildiğini düşünün ki 6 ay kullanınca kanseri atlatıyosunuz. kanserden ölümlerin bittiğini düşünün. kanserin artık antibiyotik gibi bi ilaçla rahatça tedavi edilebileceğini korkulacak bi hastalık olmadığını. işte bu bahsettiğim ilaçlar eskiden kanser kadar insan öldüren hastalığına böyle bi etki yapmıştır.
    e doğal olarak en başarılı ilaçlar listesinde ilk sıralara oynar.

    bir diğer ilaç da ,gerçi ilaç sayılmayabilir de aslında ama, aşılar. günümüzde insan hayat süresini etkileyen belki de en önemli etkenlerden. aşılar sayesinde çiçek hastalığı tarihe karışmıştır artık ve ya difteri gibi tetanoz gibi kuduz gibi ölümcül hastalıkların çoğunu ortadan kaldırmıştır. yine hepatit b aşısı sayesinde günümüzde hepatit b den ölen insan sayısı hepatit c ye kıyasla daha azdır neden çünkü c'nin aşısı yok. tedavileri zaten çok faydalı olmuyo hepatitlerin.

    aslında bu kadar uzun entry yazmayı planlamamıştım da başlayınca gerisi geldi.

    aspirinden de bahsetmeden duramıycam ama. evet bildiğin anam babam aspirini. yüzyılın icadı olduğunu düşünen büyük bi topluluk var.
    belirli dozlarda antiagregan daha fazlasında ağrı kesici daha fazlasında antienflamatuar özellikleri olan bi ilaç. tek başında birçok hastalığın tedavisinde ve korunmasında kullanılabilmekte. bu kadar basit bi ilaç olup da bu kadar işe yarayan başka ilaç yok benim bildiğim.
79 entry daha
hesabın var mı? giriş yap