9 entry daha
  • bunların, soykırımı yaptıktan sonra, ruanda'dan tutsi'lere ait her şeyi çalıp çırparak, öldürerek kaçırdıkları eşyalarla kurdukları mülteci kamplarına gönderilen insani yardım ekipleri, buradaki insani yardımı "korkunç bir hata" olarak tanımlar. ruanda'da yaşayan tutsi'leri açlığın, sefaletin her türlüsüne mahkum edip, mülteci kamplarına krallar gibi yaşamışlar iki sene. ve kendilerine gelen bağışın kesilmesinden korkan, insani yardım örgütleri çok uzun bir süre bu durum anlaşılmasın diye çanak tutmuş bu duruma. çalışanladan bir kısmı "ne yapıyoruz biz burda a.q" diye geri dönmüş, en son sınır tanımayan doktorların fransa ayağı sikerim böyle işi diyerek yardımı kesmiş ve doktorlarını çekmiş. iki sene ekmek elden su gölden yaşamış bu insanlar, silah kaçakçılarıyla ilişkiler kurmuşlar, milisler halka dağıtılan yemeklerin %60'ını kendileri için almışlar ve geri kalana da vergi uygulamışlar.

    kamplarda kolera salgını baş gösterdiği zaman, mülteciler kamplarda koleradan ölüyor ühü ühü ühü diye ana haber bültenlerine çıkmışlar; kolera tamam, ama ölenlerin birçoğu, bıçaklanarak ve boğularak öldürülürmüş ki bu hutu'ların kendi içlerinde ruanda'ya geri dönmek isteyenlere yaptıkları bir katliam türüymüş. doktor o zamanlar bunların hiç dile getirilmediğini söylüyor. tuvaletlerden tecavüz bebeklerine ait cesetler çıkarmaktan gına gelmiş çalışanlara. mülteci kamplarında, otelinden barına kadar her şey mevcutmuş.

    yani özet olarak adamların, ruanda'dan çıkmasının amacı, tutsi'leri daha kötü bir duruma sokup, burda insani yardım örgütlerinin desteğiyle, kendilerini güçlendirip, silah stoklarını tamamlayıp sonra tutsi'lerle savaşmakmış tekrar. ve bunu herkes gördüğü halde "insani yardımın sonuçları sorgulanmaz" gereğince yardıma devam etmişler.

    tam iki senenin sonunda bu adamlara yapılan yardımın dangozluğunu görüp bm yardımı kesmiş. tutsi ordusu kamplara girip ebelerini bellemiş bu arkadaşların. sonra sen sağ ben selamet. bir kısmı kongo'ya kaçmış ve halen orda yaşıyormuş.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap