4 entry daha
  • insanlarda görülmeyen dönem. hayvanlar arasında bu bir istisnadır. yani insan östrus döneminin tamamen ortadan kalktığı tek hayvandır. bunun evrimsel neden ve sonuçları vardır.
    öncelikle insan yavrusunun diğer hayvan yavrularına oranla çok daha uzun süre bakıma muhtaç olması önemli bir etkendir.eğer bu dönem insanlarda da görülseydi anne ortalama 21 günde bir yavrusuyla ilgilenemeyecekti. bu da yavruların ölümüne ve neslin devamlılığının tehlikeye girmesine neden olacaktı.
    tabii ki östrus dönemi birden bire terk edilebilecek bir şey değil. dişilerin östrus dönemini "terk etmesi" uzun bir evrimsel süreçle meydana gelmiştir. bu sürecin bir yada bir buçuk milyon yıl aldığı düşünülmektedir.
    bu dönemin terk edilmesi oldukça radikal sonuçlara neden olmuştur. şöyle ki, artık eş seçimi ve çiftleşmede doğanın getirdiği fizyolojik zorunluluklar önemini kaybetti ve dişilerin eş seçimini çok daha dikkatli yapmasına ön ayak oldu.
    sonuç olarak bireysel eş seçimi ve yavrunun ebeveynlerine bağımlılığı insana ait bir kurum olarak adlandırabileceğimiz "aile" kavramının temellerini atmıştır.
    tüm bu anlattıklarımın 50 bin yıl önce yer yüzünden silinmiş olan homo erectus türünde meydana geldiği düşünülmektedir.
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap