78 entry daha
  • 6 yıl sonra gelen edit: bu seyahatlerin olabileceğini keşfeden kişi (bkz: gary flandro/@hozermd)

    herkes aleti övmüş durmuş. sonuçta 1977 yılında üretilen bir aletin ne kadar süper birşey olacağını düşünüyorsunuz?
    maharet aletde değil. maharet zamanlamada ve hesaplamada. neden 2 haftalık dönem içerisinde 2 tane alet yollanmıştır?
    çünkü jupiter ve satürne aynı uçuşta ulaşmak için en doğru zamanlama ağustos-eylül 1977'de idi.
    voyager 1 5 eylül 1977'de fırlatılmış. önce jupiterin daha sonra ise satürnün kütle çekimine maruz kalmıştır. dikkat edin yörüngesine değil, kütle çekim alanına girmiştir. çünkü yörüngeye girmek apayrı bir olaydır.
    voyager 2 ise 1'den 2 hafta önce 20 ağustos 1977'de fırlatılmış olup esasında bence voyager 1'den daha kıymetlidir. çünkü sırayla jupiter, saturn, uranüs ve neptünün kütle çekim alanlarına maruz kalarak ilerlemiştir. bunların her birinden ve hatta uydularından bilgi aktarmıştır. tabiri caizse dünya ile birlikte 5 gezegeni tespih tanesi gibi dizmiştir. oysa ki tam tersine voyager 1'in başlığı coşmuş olup voyager 2'nin başlığı ise mahzun kalmıştır.
    bunun ekstra avantajı ise jupiter gibi kocaman bir gezegenin kütle çekim gücünden yararlanarak (bkz: slingshot) (bkz: yerçekimsel sapan) aletin güneş sistemi dışına, yıldızlar arası boşluğa (bkz: interstellar) yol almasında büyük hız kazanmasını sağlamaktır.
    zamanlamadan sonraki en önemli şey ise hesaplamadır. en nihayetinde jupiterin büyük kütle çekimi etkisiyle jupitere çakılabilirdi bu aletler. öncelikle bu gezegenlerin ne zaman ip gibi dizileceğini hesaplamak meseledir. sonrasında dünya yörüngesinden ayrılırken; yine doğru zamanlama, yapılması gereken hızlanma ve ayrılış açısını net olarak hesaplamak büyük meseledir işte. insanoğlunun esas becerdiği büyük iş budur.
    bütün bunları hatta işi görüp aletten ayrılan roketlerini de konuştuktan sonra ancak "vay anasını be, 1977 yılında yapılan aletin yaptıklarına bak beaa" diyebilirsiniz.

    not olarak: bu görüşlerim tamamen kendi çıkarımlarımdır, yanlışlanabilir ve eksik olabilir. neticede kerbal space program oynayan biri olarak bu nacizane yorumları yapabiliyorum.

    sonuç olarak: bu alet 77 yılında üretilmiş, o kadar yol katetmiş ve hala çalışıyor veya şu kadarcık hafızası varmış önemli değildir. önemli olan çizmiş olduğu rotanın mahiyetidir. ve tabi çoook uzun vadede, küçüüük de olsa bir ihtimal taşıdığı bilginin mahiyeti kıymetlidir.
    rota için; http://abyss.uoregon.edu/~js/images/voy_traj.jpg

    ek olarak: bu ülkede neden lise eğitiminde temel astronomi öğretilmiyor anlamış değilim. gökyüzüne baktığım zaman -benim için- koca bir manasızlık hakim. hoş geceleri ışık kirliliğinden bir şey görebildiğimiz de yok. bir mikroskop kullanmayı öğrenmiş olduğum gibi neden bir teleskop kullanımı öğretilmedi?
280 entry daha
hesabın var mı? giriş yap