6 entry daha
  • film değil de sanki tiyatro oyunu. tek açılı kamera kullanımı ve neredeyse filmin dekorsuz oluşu hep bir tiyatro oyunu izliyormuşum hissi uyandırdı. film o kadar sade bir film; hikayesi, oyuncuların peformansları, görüntü yönetmenliği... filmi izlemek, elinize alıp okumaya başladığınız bir kitabı hemen bitirmeniz kadar kolay. bu yüzden keyifle ya da yorulmadan izleyebileceğiniz bir film.

    peki, çok iyi mi?
    bence çok iyi değil ve çok kötü bir film de değil. eksikleri olan, alelacele gelişen bir film benim için.

    --- spoiler ---

    frank, michel'den hoşlanıyor ve hatta daha sonra aşık oluyor. henri ise o kumsalda dostluk kurabildiği tek kişi frank'in. bu duygular çok yüzeysel gelişiyor bu üçlü arasında. özelikle frank'in michel'e karşı hissettiği bedensel tutku ve henri'nin yanında, sohbetinde bulduğu huzur ve sıcaklık arasında kalışını daha derinlemesine işlenmiş olsaydı. eşcinsellerin çarka çıkabilmeleri için toplumdan çok uzak bir alana itilmek zorunda bırakılmaları bile gayet normal, tatilmiş gibi yansıtılması da filmin ayrı bir başarısızlığı. son bir anda katilin michel olduğunu öğrenmemiz, michel'in henri'yi öldürmesi ve amerikan filmlerinin tüm klişe dedektif karakterlerinin klişe bir ön izlemesi olan dedektifin en klişe bir şekilde öldürülmesi can sıkıcı değilken; yönetmenin filmin başından beri, göl kıyısında oluşturulduğu klostrofobik ortamı bir gerilim unsuru olarak kullanamaması ayrı bir yeteneksizlik.

    gel gelelim filmin iki çok başarılı olayına: birincisi henri karakterini canlandıran(adını bilmiyorum) oyunculuğu. özellikle frank karşısında ilgisiz gibi davranırken kaçamak bakışları ve her sahnede aslında hiç oynamaması. çok doğal abartısız oyunculuk peformansları diğer oyuncular içinde geçerli. bu da karakterize edilmeden gey bireylerin yansıtılması karakterleri gerçekçi yapmış. ikinci başarı ise seks davranışlarının doğallığı ve bunun ekrana yansıtılması.(gerçi erkeklik problemi yaşayan bir kullanıcı şöyle bir nefret söyleminde bulunmuş: "mide bulandırıcı ibne filmi.") duygusuz seks eyleminde bulunan karakterlerin sahneleri bile pornografiden uzak, yalın, çok gerçekçi/cesurca yansıtılmış.

    --- spoiler ---

    not: benim fikrimce filmi françois ozon yönetmeliydi.
5 entry daha
hesabın var mı? giriş yap